Yayın Tarihi: 21.08.2023 18:54

Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, 17 Nisan tarihinde  “Endüstri ve Kariyer Günü”  kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, ülkemizin cıvata imalatında öncü kuruluşu olan Berdan Cıvata AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı  Makine Yüksek Mühendisi Hasan Şemsi, üç boyutlu katmanlı imalatta dünyada ülkemizi temsil eden +90 Dijital Fabrika Projeler Direktörü Uçak Mühendisi Davut Başaran ve FİGES Genel Müdür Yardımcısı Mekatronik Mühendisi Dr. Erdem Öğüt katıldılar. Etkinlik üniversite Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Diler, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Adnan Yıldırım, Yüksekokul Müdürleri, Bölüm Başkanları ve Öğretim elemanları ile öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Etkinliği düzenleyen Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Yalçın konuşmasında, Makine Mühendisliği Bölümüne ilk defa 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenci alacaklarını ve yüksek katılımlı bu etkinliğin ilk etkinlikleri olduğunu ifade etti, verimli bir etkinlik olmasını dileyerek tüm katılımcı ve misafirlere teşekkür etti. Akabinde, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kemal Yakut’un, Makine Mühendisliği’nin ne anlama geldiğini ve sektörde hangi alanlarda faaliyet göstereceğini açıklayan konuşmasının ardından;

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş’ta, fakültemizin tüm mühendislik programlarında işyeri eğitim modeli uygulandığını ve bu sayede mezunlarımızın %60’ının işyeri eğitimi aldıkları firmalarda istihdam olduklarından bahsetti. Ayrıca, 10 yıldır işyeri eğitim modelini başarıyla uyguladıklarını, yaklaşık 1200 firma ile işyeri eğitim protokolüne sahip olduklarını ve bu firmalar arasında, Vestel, Berdan Cıvata, Eksa Kalıp, Dirinler Makine, Vansan Dalgıç Pompa, Kanca AŞ, Şekeroğlu Plastik AŞ gibi orta/büyük ölçekli firmaların da yer aldığından söz etti.

İlgili konuşmaların ardından, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Diler, üniversitemize teşriflerinden dolayı saygıdeğer firma temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına başladı ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde +1 eğitim modelinin benimsendiğini, bu modelin Teknoloji Fakültesi tarafından yıllardır başarıyla uygulandığını ve mezunlarımızın yaklaşık %60’ının, +1 işyeri eğitimini aldıkları işyerlerinde istihdam olduklarını ifade etti. Rektörlüğümüz ile etkinliğe katılan firma temsilcileri ile işyeri eğitimi (+1 modeli) protokol anlaşmaları yapıldıktan sonra Rektörümüz misafirlere plaket takdimi yaptı.

,

Akabinde, Berdan Cıvata AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Makine Mühendisi Hasan Şemsi, firmasında yaklaşık 40 mühendisle birlikte 300 çalışana sahip olduklarını, bu başarıya çok çalışma ile bilgiye ulaşmada sınır tanımayarak geldiklerini ve ARGE ye yüksek önem verdiklerini ifade etti. Ayrıca konuşmasında, yurt içi ve yurt dışına ve hatta Avrupa’ ya cıvata sattıklarını, Rüzgar Gülü montajında Türkiye de ve dünya’ da söz sahibi olduklarını ve cıvata kalitesini arttırmada en iyi AR-Ge merkezi ve laboratuvarına sahip olduklarını, Dünyaca kabul görmüş kalite yetkinlikte cıvata-somun imal ettiklerini ve kalite belgelerine sahip olduklarını ifade ederek üniversitemizin misafirperverliğine teşekkür ederek konuşmalarını tamamladı.

Daha sonra, FİGES Genel Müdür Yardımcısı Dr. Erdem Öğüt’ de, günümüz imalat sektörüne katmanlı imalatın önemli hale geldiğini ve firmalarının katmanlı imalatı verimli hale getirmede ANSYS eklemeli imalat simülasyon programının nasıl kullanılacağını ve faydalarını örneklerle açıklama yaptı. Konuşmalarına üniversitemizde bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek son verdi.

Son olarak, katmanlı imalatta ülkemizi dünyada temsil eden +90 Dijital Fabrika AŞ. Projeler Direktörü Uçak Mühendisi Davut Başaran da, eklemeli imalatta baş döndürücü gelişmeler yaşandığını, özellikle uçak, savunma, otomobil ve medikal sektörlerde bu yöntemin dünyada etkin bir şekilde kullanılamaya başladığını ve ülkemizde de yaygınlaşması için çaba gösterdiklerini ifade etti.  Bununla birlikte, ülkemizde katmanlı imalatla ilgili savunma, havacılık ve medikal sektörlerde icra ettikleri projelerden bahsederek, Üniversitemiz ile de ortak çalışabileceklerini ve hatta Prof. Dr. Bekir Yalçın ile ortak bir TÜBİTAK Projesi önerdiklerini ve bu etkinliğe davet edilmekten memnun olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamlamasının ardından etkinlik sona erdi.