Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Fakülte-Sanayi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “7. İşyeri Eğitimi Kurulu Toplantısı” Isparta Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat SELBAŞ, öğretim üyeleri, oda üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, yeni kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kendilerini yakından ilgilendirdiğini ve ITSO olarak her zaman üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerinden bahsetti. Sanayicilerin en çok ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanın üniversiteden mezun olduktan sonra kendi alanında uzmanlaşan eleman olduğuna ve bu kalifiye elemanların da üniversite eğitimi alırken uygulamalı eğitim almaları gerektiğine dikkat çekti. Hem teorik hem de pratik eğitimi veren üniversitenin de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmasının Isparta için büyük bir kazanç olduğunu vurgulayarak bu kapsamda Teknoloji Fakültesi’nin öneminden bahsetti. Teknoloji Fakültesi’nin İşyeri Eğitimi dersinin geçen yıllardan beri başarılı ve ses getiren bir şekilde devam ettiğine ve oda olarak da bu eğitim sistemine her zaman destek verdiklerini söyleyerek konuşmalarını tamamladı.
Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat SELBAŞ konuşmasında Teknoloji Fakültesi hakkında bilgiler verdi. Fakültenin en önemli özelliği olan “İşyeri Eğitimi” dersinin içeriğini anlatan SELBAŞ, stajdan tamamen farklı olarak mühendislik eğitimlerinin 4. sınıfında 1 yarıyıl boyunca alanıyla ilgili sanayi kuruluşlarında öğrencilerin İşyeri Eğitimi dersini aldıklarını ve firmalardaki mühendislerin mentorluğunda çalışıp fakültedeki öğretim üyeleri tarafından denetlendiklerinin altını çizerek hem sanayicilerin hem de akademisyenlerin öğrencinin ders notunu verdiklerini açıkladı.
Fakülte mezunlarının bu eğitim sistemiyle ülke istihdamına sağladığı katkıyı değerlendiren SELBAŞ, mezunların yaklaşık %50’sinin bu uygulamalı eğitim öğretim sistemi sayesinde mezun olur olmaz İşyeri Eğitimi dersini gördükleri firmada ya da alanıyla ilgili bir firmada mühendis olarak çalışmaya başladıklarını söyleyerek iş gücü arz talep piyasasına verilen katkıya dikkat çekti.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, yeni kurulan üniversitenin içeriği hakkında bilgiler verdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yeni üniversitemize ciddi bir misyonun yüklendiğini ve Cumhurbaşkanımızın bu konu üzerinde hassasiyetleri olduğunu ifade eden DİLER, Isparta ve Sakarya’da kurulan Uygulamalı Bilimler Üniversitelerinin proje üniversiteler olduğuna ve bu üniversitelerin verimliliğinin diğer üniversitelere örnek teşkil edeceğine dikkat çekti. Ortak akıl mottosuyla hareket edeceklerini belirten DİLER hem fakültelerin hem de meslek yüksekokullarının Teknoloji Fakültesinde olduğu gibi İşyeri Eğitimi modeline geçeceğini söyledi. “Masa başı değil sahada eğitim vermek amacımız” diyerek ara eleman değil aranan elemanlar yetiştireceklerinin altını çizdi.
Konuşmasının devamında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN’e ve yönetimine destekleri için teşekkür ederek, ITSO ile geçmiştekinden daha fazla bir arada olunacağını önemle vurguladı.
Konuşmaların ardından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Protokolü imzalandı. Taraflar, eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencileriyle ve akademik personeliyle her türlü akademik çalışma, plan, proje, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, sergi gibi faaliyetleri işbirliği içerisinde yürüteceğini taahhüt etti.
İmza töreninin devamında Aksu Enerji A.Ş. tarafından Teknoloji Fakültesi’ne hibe edilen 60 Metrelik Rüzgâr Ölçüm Direği Hibe Protokolü ve İşyeri Eğitimi Protokolü imzalandı. Aksu Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa TUTAR, firma olarak her zaman öğrencilere staj olsun, teknik gezi olsun imkân sağladıklarını bundan sonra da İşyeri Eğitimi derslerine de destek vereceklerini söyledi.
Törende İşyeri Eğitimi’ne destek veren Ispartalı sektör temsilcilerine Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN tarafından teşekkür beratı takdim edildi.
İmza töreninin ardından NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş.’ye Teknoloji Fakültesi için tasarladığı “İŞ’te VIO” projesinden dolayı plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş. ile Çerçeve Sözleşmesi imzalandı.
NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş. mühendisleri tarafından geliştirilen ve aynı anda 300 kişiye hizmet verebilme özelliğine sahip Türkiye’nin ilk yerli video görüntülü iletişim uygulamalarından VIO’nun (Video İletişim Ortamı) eğitimdeki pilot uygulaması Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
VIO’nun ilk test açılışını Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat SELBAŞ, çok sayıda öğretim üyesi ve sektör temsilcileri gerçekleştirdi. Test açılışında CW Enerji firmasında İşyeri Eğitimi dersini alan öğrencilerle ve firma yetkilileriyle video konferans aracılığıyla uzaktan denetim gerçekleştirildi.
VIO Uygulaması, üniversite ile şehir dışında işyeri eğitimi ve staj yapan öğrencileri birbirine bağlıyor. Böylece akademisyenler, görüntülü olarak takip edebildikleri öğrencilerine destek de verebiliyor.
NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş. adına plaketi kabul eden Yeni Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Nuri DEMİREL, VIO Uygulamasını tanıtarak Isparta’dan başlangıcı yapılan bu uygulamadaki hedeflerinin ülkemizdeki bütün üniversiteler ve eğitim kurumları olduğunu ve bu sistemdeki olması gerekenlerin Teknoloji Fakültesiyle yapılan projeyle geliştirileceğini söyledi.
Toplantının sonunda Teknoloji Fakültesi Fakülte-Sanayi Koordinatörü Muhammed Nesim DİKMEN tarafından bu zamana kadar İşyeri Eğitimi kapsamında yapılanlar anlatıldı.
Toplantının ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.