Değerli Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Adaylarımız ve Velilerimiz;

Uzun ve zorlu geçen bir üniversite sınavına hazırlık süreci tamamladınız, şimdi doğru tercih zamanı!

Bilgisayar mühendisleri, gerçek hayat problemleri ve ihtiyaçları için bilgisayar/bilişim teknolojilerinin donanımsal ve yazılımsal araçlarını kullanarak mühendislik bilgisi içeren çözümler tasarlayan, planlayan, projelendiren, uygulayan, üreten, geliştiren ve bunların bakımlarını yapabilen geleceğin teknoloji insan kaynaklarıdır.

Bölüme yerleşen öğrenci ilk günden itibaren sorgulayıcı, araştırmacı, gündemi takip eden, disiplinler arası gözlem yapan, sistemli biçimde çalışmaya hazır, çalışkan, sorumluluk sahibi bir kişilik olmayı kabul etmiş sayılır, mesleğini okumaktan çok uygulayarak öğreneceğini, geliştireceğini bilir ve yaşamının devamında da böyle olacağının farkındadır.

O zaman doğru tercih yapmalıdır!

Bu sayfada size Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü hakkında adaylar için özetlenmiş önemli bilgileri sunulmaktadır.

Sizleri de aramızda görmek istiyoruz.

 

Tarihçe

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ)’nin 2018 yılında kurulmuştur. Ancak, bu sizleri yanıltmasın! ISUBÜ, 1992 yılında kurulan SDÜ’nün, SDÜ de 1976 tarihinde kurulan "Isparta Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi"nin altyapı, gelenek ve tecrübesi ile hayat bularak kurumsallaşmıştır. ISUBÜ’nün tüm birimleri altyapı, kampüs, sosyal yaşam, öğretim elemanları ve insan kaynakları açısından uzun yıllardır var olan bir sistemin tüm özelliklerini içermekte, yeni misyon ve vizyonları ile daha iyiye koşmaktadır. Yani ISUBÜ, temeli yeni atılan, sıfırdan kurulmuş, kurumsallaşmamış bir üniversite değildir!

 

Teknoloji Fakülteleri ilk defa 2009 yılında kurulan, ülkemiz mühendislik eğitimine yeni dinamikler katan özelliklere sahip mühendislik fakülteleridir.

 

Birinci dinamik, İşletmede Mesleki Eğitim (İME) dersi özelliğidir. “Zorunlu Uzun Dönem Staj” ve 7+1 olarak da adlandırılan bu özellik sayesinde öğrencilerimiz dördüncü sınıfın tercih ettikleri bir dönemi boyunca sektöründe kurumsallaşmış işletmelerde 14 hafta süresince kendilerine atanan sektör profesyonellerinden mentorlar gözetiminde çalışarak, sektörün güncel ihtiyaçları doğrultusunda uygulama ve beceri eğitimi yapmakta, mühendislik formasyonu alarak mezun olmadan iş deneyimi kazanmaktadırlar. İstatistikler İME’yi başarıyla tamamlayan öğrencilerimizin yaklaşık %60’ının o işletmelerde mezuniyet sonrası doğrudan işbaşı yaptıklarını göstermektedir.

 

İkinci dinamik, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) kontenjanı özelliğidir. Bilgisayar Mühendisliği bölümümüz %30 MTOK kontenjanına sahiptir. Yani, ortaöğretimde bilişim alanında eğitim alarak mezun olan adaylarımız bölümümüzü tercih etmeleri durumunda ÖSYM ve YÖK mevzuatına uygun biçimde Bilgisayar Mühendisliği programlarına katılım sağlamaktadır. MTOK mezunlarının bu önemli fırsatı özellikle araştırması ve değerlendirmesi gerekir.

MTOK detaylarına YÖK ATLAS bağlantısından ulaşabilirsiniz.

(https://yokatlas.yok.gov.tr/2023/lisans.php?y=112572419)

 

Bölümün Özellikleri

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son 4 yılda genel kontenjan ve MTOK kontenjanından tabloda görülen sayı, puan ve sıralamalarda öğrenci almıştır.

Aşağıda özetlenen bilgilerin detaylarına YÖK ATLAS bağlantısından ulaşabilirsiniz. (https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=112572418)

 

Üniversite Adı

Bölüm Adı

Puan
Türü

Yıl

Kont.

Yer.

Taban
Puan

Sıralama

ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji Fakültesi  (ISPARTA) (Devlet)

Bilgisayar Mühendisliği
(4 Yıllık)

SAY

2024
2023
2022
2021

65+2+0+0+0
60+2+0+0+0
48+2
48+2

67
62
50
50

364,74086
414,62252
395,86953
308,21283

125.316
93.384
110.819
149.111

ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji Fakültesi   (ISPARTA) (Devlet)

Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.)
(4 Yıllık)

SAY

2024
2023
2022
2021

19+1+0+0+0
14+1+0+0+0
12+1
12+1

20
15
13
13

297,58666
333,88637
319,81234
248,90437

273.255
224.377
239.004
296.164

 

Programımızda 2.sınıf ve 3.sınıf sonlarındaki yaz dönemlerinde 20+20 40 gün iki defa zorunlu stajı bulunmaktadır. Bu stajlar sayesinde öğrencilerimiz sektörün güncel ihtiyaçları doğrultusunda uygulama ve beceri eğitimi yapmakta, bilgisayar mühendisliği mesleğini ve özelliklerini sahada tanıma imkanı bularak ilk iş deneyimlerini kazanmaktadırlar.

 

Programımız öğrencilerimize bir yıl sürecek isteğe bağlı İngilizce dil hazırlık eğitimi imkanı sunmaktadır. Bu sayede İngilizce dil seviyesini geliştirmek isteyen öğrencilerimize kayıt oldukları ilk yıl önemli bir fırsat sunulmaktadır.

Yabancı Diller Yüksek Okulu web sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://ydyo.isparta.edu.tr/)

 

Bilgisayar mühendisliği bölümü müfredatı, bağımsız bir kuruluş olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) ölçütlerine uygun hazırlanmıştır. Bu sayede sürekli güncel, şeffaf, ölçülebilir, iyileştirilebilir, denetlenebilir ve uygulama odaklı bir eğitim öğretim planı yürütülmektedir. MÜDEK akreditasyon süreçleri devam etmektedir.

MÜDEK’in amacına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://www.mudek.org.tr/tr/hak/amac.shtm)

 

Dersler, öğrencilerimizi mezuniyet sonrasındaki sektör ihtiyaçlarına yönelik hazırlayacak biçimde özenle çeşitlendirilmiştir. Aşağıdaki tabloda özellikleri verilen dersler temel bilimler dersleri, zorunlu ve seçmeli alan dersleri, seçmeli alan dışı dersleri, zorunlu ve seçmeli yabancı dil dersleri olarak sınıflandırılmıştır.

Tablodaki dersler içeriklerine göre ise; bilgisayar yazılım mühendisliği odaklı dersler, bilgisayar donanım mühendisliği odaklı dersler, yapay zeka odaklı dersler, siber güvenlik odaklı dersler, proje ve uygulama geliştirme odaklı dersler, kişisel gelişim ve girişimcilik odaklı dersler olarak sınıflandırılır.

AKTS bilgi paketinin detaylarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://obs.isparta.edu.tr/Public/EctsShowProgramDetails.aspx?BolumNo=2721&BirimNo=27)



Ayrıca bölümümüzde “Sektör Kampüste Projesi” uygulamaktadır. Bu proje ile her dönem uzaktan eğitim yöntemi ile bir paydaş firmanın alanında bir uzman eğitmeninden öğrencilerimize ders alma imkanı sunulmaktadır.

Sektör Kampüste Projesi detaylarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://sektorkampuste.sanayi.gov.tr/tr/)

 

Proje ve uygulama geliştirme odaklı derslerimiz sayesinde öğrencilerimiz TEKNOFEST, TÜBİTAK, ROBOTİK KODLAMA, PROJE PAZARI gibi etkinliklerde başarılar elde etmişlerdir.

Başarı haberlerinden bazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

https://teknoloji.isparta.edu.tr/tr/haber/isubu-teknoloji-fakultesi-ogrencilerinden-olusan-takimlarimiz-teknofest-finalinde-31092h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/bolumumuzun-2024-teknofest-yarismalarinda-ikincilik-derecesi-57036h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/bolumumuzun-2024-teknofest-yarismalarinda-final-basarisi-57037h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/tubitak-2209-a-2024-1-cagri-doneminde-17-projemiz-destek-almaya-hak-kazanmistir-58487h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/bilgisayar-muhendisligi-bolumu-20232-donem-tubitak-2209-a-projeleri-basarisi-56352h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/ogrencilerimiz-bolumumuzu-etkinliklerde-basariyla-temsil-etmeye-basladi-29689h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/uygulamali-egitimde-robotik-kodlama-ile-ben-de-varim-unides-projesi-gerceklestirildi-58753h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/robotik-kodlama-proje-yarismasi-gerceklestirildi-56629h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/2025-yili-mezunlarimiz-bitirme-tezi-projelerini-sergiledi-58929h.html

https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/haber/bilgisayar-muhendisligi-bolumu-bitirme-tezi-projeleri-teknoloji-fakultesi-11-proje-sergisinde-boy-gosterdii-56850h.html

 

Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Donanımı ve Yapay Zeka anabilim dalları bulunmaktadır.

Anabilim dalları tanıtım videolarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/kurumsal/ana-bilim-dallari-10624s.html)

 

Alanlarında uzman 1 Profesör, 5 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 4 Araştırma Görevlisine sahip 14 akademik kadrosu vardır.

Akademik kadromuzun özeliklerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(https://teknoloji.isparta.edu.tr/bilmuh/tr/akademik-kadro)

(https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/searchResultviewListAuthorAndUniversities.jsp)

 

Uygulama

 

Fakültemizde bölümler arası kontenjanlar kapsamında yatay, dikey geçiş, yan dal, çift anadal imkanları bulunmaktadır.

Ulusal ve uluslararası öğrenci hareketliliği kapsamında, üniversitemizin Erasmus Programı ile anlaşmalı Avrupa ülkelerinde bir veya iki dönem eğitim ve staj desteği bulunmaktadır.

Bölümümüzdeki öğrenci toplulukları düzenledikleri çok sayıdaki alan içi veya dışı seminer, webinar, teknik gezi, yarışmalar ve ayrıca sosyal, kültürel sportif  etkinliklerle öğrencilerimizin okul hayatını renklendirmektedirler.

Isparta Kredi Yurtlar Kurumunun kız ve erkek öğrenci yurt kapasitesi oldukça fazla ve konforludur. İsteyen öğrenciler için şehrin farklı konumlarında özel yurt ve öğrenci apartları mevcuttur.

Isparta öğrenci dostu bir şehirdir. Sağlık imkanları bölgesinde en iyi olan şehirlerdendir. Şehirler arası ulaşım sorunu bulunmamaktadır. İstanbul’a düzenli uçuşlar, İzmir’e tren seferleri vardır.

Bölümde Yüksek Lisans programı vardır. Bu sayede mezunlarımızın lisans üstü eğitim imkanı bulunmaktadır.