Yayın Tarihi: 24.03.2026 16:59

Yarışma Başvuru Linki: https://forms.gle/23TMUzr6GFrbnPP99


ROBOTİK, ÖZGÜR TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ


1. Yarışmanın Amacı ve Kapsamı

Bu yarışma, katılımcıların mühendislik yeteneklerini kullanarak özgün robotik çözümler üretmelerini, yenilikçi tasarım süreçlerini yönetmelerini ve disiplinler arası çalışma becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Ayrıca, Çizgi İzleyen ve Mini Sumo kategorilerinde de müsabaka yöntemi ile yarışma olacaktır. Bu kategorilerin ilave şartları aşağıda EK-A ve EK-B olarak bulunmaktadır.

2. Katılım ve Takım Yapısı

• Yarışma, Üniversite ve Bölüm ayırt etmeksizin tüm öğrencilerin katılımına açıktır.
• Katılımcılar bireysel olarak veya en fazla 5 kişiden oluşan takımlar halinde katılabilirler.
• Her katılımcı veya takım yarışmaya yalnızca 1 (bir) proje ile katılabilir.

3. Teknik Şartlar ve Kısıtlamalar

• Yarışma 'Serbest Tasarım' konseptinde olup; otonom sistemler ve uygulama içeren tüm özgün projeler kabul edilir.
• Robotlarda yanıcı, patlayıcı, asitli veya sıvı püskürten maddelerin kullanılması kesinlikle yasaktır.
• İnsanlara zarar verecek döner bıçak veya testere sistemleri gibi tehlikeli mekanizmalar yasaktır.
• Tasarımlar, sunum alanına ve çalışma ortamına zarar vermeyecek makul fiziksel ölçülerde olmalıdır.

4. İçerik ve Etik Kurallar (Kritik Diskalifiye Sebepleri)

• Siyasi ve Dini Figürler: Hiçbir siyasi lider, parti sembolü veya dini şahsiyete ait kutsal değer ve semboller kullanılamaz.
• Genel Ahlak: Küfür, hakaret, toplumsal ayrımcılık veya akademik ortama uygun olmayan içerikler yer alamaz.
• Etik Davranış: Rakip takıma veya hakeme yönelik sportmenlik dışı davranışlar diskalifiye sebebidir.
• Telif Hakları: Üretilen içeriklerde üçüncü şahısların telif hakkına konu olan materyallerin sorumluluğu katılımcıya aittir.

5. Değerlendirme Süreci ve Kriterler

• Yarışmacılar, projelerini öğretim üyelerinden oluşan bir jüri önünde uygulamalı olarak sergilemekle yükümlüdür.
• Proje Sunumu: Projeler jüri önünde canlı olarak test edilecektir. Canlı test edilmesi mümkün olmayan projeler için çalışma kanıtı içeren video kayıtları sunulmalıdır; ancak bu durumun geçerliliğine dair son kararı jüri verecektir.
• Değerlendirme Puanları: Projeler; özgün değer, teknik uygulanabilirlik ve sunum kalitesi kriterleri üzerinden puanlanacaktır.

6. Fikri Mülkiyet, Tanıtım ve Kayıt Yetkisi

• Görsel Kayıtlar: Yarışma kapsamında sunulan projelerin görsel ve teknik kayıtlarının tanıtım amaçlı kullanılmasına katılımcılar onay vermiş sayılır.
• Kural Güncelleme: Yarışma komitesi, operasyonel gereklilikler durumunda şartnamede ve takvimde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

7. Hakem ve Disiplin Kuralları

• Hakem heyetinin verdiği kararlar nihaidir.
• Teknik kontrol: Yarışma öncesinde projelerin şartnameye uygunluğu denetlenecektir.
• Tüm katılımcıların üniversite disiplin yönetmeliğine uygun hareket etmesi beklenmektedir.

8. Yarışma Takvimi ve Süreç

Yarışma, Bilişim Haftası Teknoloji ve Mühendislik Yarışma Şenliği kapsamında şu programa göre yürütülecektir:
• Yarışma Kayıtları: 27.04.2026 (Pazartesi) - 03.05.2026 (Pazar) Saat 23:59 tarihleri arasında yapılacaktır.
• Yarışma ve Değerlendirme: 05.05.2026 Salı günü saat 10.00 - 13.00 arasında gerçekleştirilecektir.
• Ödül Töreni ve Kapanış: 08.05.2026 Cuma günü saat 14.00 - 16.00 arasında yapılacaktır.
• Fiziksel Müdahale: Yarışma başladıktan sonra robotlara fiziksel müdahale yapılamaz.


EK-A

MİNİ SUMO ROBOTU GÜREŞ KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

1.YARIŞMA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Sumo robotlar, robotikle hobi olarak ilgilenenlerin Japon sumo güreşlerinden esinlenerek aynı güreşi robotlara yaptırmak istemeleriyle ortaya çıkmıştır. Sumo robotlar otonom hareket yeteneğine sahip, elektronik devreler içeren, birbirleriyle mücadele etmek amacıyla tasarlanan, amaçlanan hareketler için programlanmış robotlardır. Farklı standart ve kategorilerde üretilirler. Sumo robotları, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince sumo robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına iterek atmaya çalışırlar. Robotlar kontrast sensörleri sayesinde dohyonun çevresindeki beyaz çiziyi algılar, ring dışına çıkmamaya, ring içinde kalmaya çalışırlar. Robotlara, çevresini ve rakip robotu kısa sürede algılaması için muhtelif sensörler (IR, ultrasonic, lazer, vb.) eklenmekte ve geliştirilmiş taktik algoritmalar da yüklenmektedir. Sumo robotların maçı kazanmasında, sahip olduğu mekanik, elektronik tasarım ve yüklü olduğu program algoritmaları etkili olur.


2. ROBOT ÖZELLİKLERİ

2.1. Robotun ayrıntılı tarifi

 a. Mini Sumo Robot 10 cm eninde ve 10 cm derinliğinde, 20cm yüksekliğinde bir kutuya sorunsuz sığabilmelidir.

b. Mini Sumo Robot maç başlangıcında en fazla 500 gr olmalıdır.

c. Robot tasarımında sabit ya da hareketli bıçaklar olmamalıdır.

2.2. Robot Kontrolü

 a. Robotlar otonom olacaklardır. Başlama ve durdurma haricinde hiçbir şekilde uzaktan kumanda kullanılmayacaktır.

 b. Başlangıç hareketi;

• Mini sumo robotlar, hakem kumandası ile aynı anda başlatılır.

• Mini sumo robotlar, ilk 10 saniyede hareket etmek zorundadır.

 c. Sonlandırma hareketi

• Raund bitimi hakem tarafından ilan edilir.

• Raund sonunda mini sumo robotların hakem kumandası ile durdurulması zorunlu değildir.

2.3. Robotların Hareketleri

Robot hareketleri rakibin hareketlerini tespit edip ona göre cevap/saldırı yapacak şekilde tasarlanmalıdır. Eğer hareket şüpheli ise hakemin işareti ile çalışması kontrol edilebilir. Kontrol işlemi program ayarlaması olmaksızın müsabakanın sona erdirilmesi durumunda yapılır.

 2.4. Robotların Tasarım ve İmalatında Yasaklı Noktalar

1. Çalışma dalga boyunu (frekansını) etkileyen, rakibin çalışmasını etkileyen (Flaşör, Lazer Sensörler gibi) her türlü parça yasaklanmıştır. Robotların üzerinde bulunan algılayıcı standart optik sensörlerden yayılan kızılötesi sinyaller bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

2. Dohyo yüzeyini bir sonraki müsabaka yapılamayacak şekilde çizen ya da hasar veren her türlü parça yasaktır.

3. Rakibe karşı saldırı mekanizması ya da silah olarak kullanılmak üzere sıvı, gaz ya da tozlar yasaktır.

4. Yanıcı maddeler robota takılamaz.

5. Robotlarda kullanılan bataryalar rakip robota, piste ya da kendisine zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

6. Robota herhangi bir atıcı cihaz eklenemez.

7. Dohyonun yüzeyine kendini sabitleyen ve hareket etmesini engelleyen hiçbir parça robota takılmaz. (örneğin emici vakum, yapıştırıcı vb.)


3. YARIŞMA FORMATI VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

3.1. Oyun İlkeleri

1. Prensip olarak oyun süresi 3 dakikalık, 3 raunda dayanır. Yarışma süresince 2 etkin puan alan takım galip olacaktır.

2. Eğer karşılaşma sonunda yarışmacılardan sadece biri etkin puanı almışsa, puan alan takım karşılaşmanın galibidir.

3. Yarışmacıların 3 raund sonunda 1-1 ya da 0-0 gibi eşitlik durumlarında müsabaka 1 raund daha uzatılır. Uzatma süresinde 1 etkin puan alan takım müsabakanın galibi sayılır.

 4. Yarışma boyunca, eğer hiçbir takım karşılaşmayı kazanamamışsa veya birbirlerine karşı üstünlük kuramamışsa; robotu hafif olan takıma 1 etkin puan verilerek kazanan belirlenir.

5. İki robot arasındaki karşılaşma sonlanmadan robotlara her türlü bakım ve müdahale yasaktır. (Ancak raund arasında hakem gözetiminde, pisti terk etmeden, pist dışından teknik destek almadan ve robotta herhangi bir değişiklik yapmadan 30 saniyelik müdahale serbesttir.)

3.1.1.Etkin puan

Raundu kazanan aşağıdaki durumlar ışığında belirlenir.

1. Eğer rakip dohyonun dışına zorlanmış ve dohyonun dışına temas etmesi sağlandıysa,

2. Rakip robot dohyonun dışına kendisi düşer veya dohyonun dışına temas ederse,

3. Raund başladıktan sonra rakip robot 10 saniyeden fazla hareketsiz kalmaya devam ederse, (Diğer Robot dohyo dışına temas etmiş olsa bile hareketsiz kalan robot kaybeder),

4. Robottan herhangi bir parça düşmesi durumunda,

 5. Eğer rakibe 2 defa uyarı  verilirse,

 3.1.2.Dohyoya Yerleşim Yönü

 a. Robotların dohyoya yerleşimini hakemler belirleyecek olup “koç vuruşu” şeklinde dohyoya yerleşim yapılmayacaktır. (Uzatma raundlarında robotların yerleşimini hakemler simetrik olarak belirleyeceklerdir.) 

b. Sumo robotlar karşılaşma başlamadan önce aşağıdaki şekildeki yerleşim kurallarına göre elle, aynı anda yerleştirilmelidir. Dohyo üzerine yerleştirildikten sonra robotun konumunda değişiklik yapılamaz.

c. Robotlar sırt sırta, çapraz çeyrek dairelerin içerisinde herhangi bir bölgeye dış beyaz çizgiye bakacak şekilde yerleştirilebileceklerdir.

3.1.3.Bir Karşılaşmanın Tekrar Başlatılması

Aşağıdaki durumlarda karşılaşma askıya alınır ve tekrar devam eder.

1. Her iki robot birbirlerine takılıp kalır ve sonraki hareketler mümkün olmaz ise 10 saniye sonunda hakem kararı ile raund tekrarlanır.

2. Her iki robot aynı anda dohyonun dışına düşer ve ilk düşen seçilememişse,

3. 3 raund sonunda kazanan belirlenemez ise hakem robotları belirli bir pozisyonda simetrik olarak yerleştirir,

 4. ve son bir raund daha oynatılır.

3.2. Uyarı ve Cezalar

3.2.1.Uyarı

Aşağıdaki hareketlerden birini yapan yarışmacı uyarı alacaktır. Eğer bir yarışmacı 2 uyarı alırsa, 1 etkin puan karşı tarafa verilecektir.

1. Robot dohyoya yerleştirildikten sonra tekrar konumlandırılırsa.

2. Hakemler tarafından görülen hileli/haksız sayılabilecek her türlü hareketler.

3.2.2.İhlaller

 Eğer aşağıdaki durumlar meydana gelirse, rakibe 1 etkin puan verilir.

1. Eğer robotlardan parçalar düşerse (düşen parça 10 gramdan daha fazla ise).

2. Başlangıç sinyalinden sonra robot 10 saniye hareket etmediyse.

3. Yarışmacılardan karşılaşmanın sonlandırılması için bir müracaat gelirse.

3.2.3.İhlaller Sonucu Kaybetme

Aşağıdaki eylemlerden birisini yapan bir yarışmacı ihlalden dolayı oyunu kaybeder.

1. Yarışmacı 5 dakika içerisinde belirlenen dohyoya gelmediğinde,

2. Yarışmacı oyunu sabote ederse. Örneğin kasıtlı olarak dohyoya hasar vermek, bozmak, kırmak.

3. Bir yarışmacının yarışma şartlarını ihlal etmesi,

4. “Otonom olma” şartlarını gerçekleştiremezse,

5. Eğer robottan alev çıkar ve yarışmaya devam edemez duruma gelirse.

3.2.4.Oyun Dışı Kalma

Aşağıdaki eylemlerden birini yapan bir yarışmacı oyun dışı kalır, oyunu terk etmeye zorlanır ve sıralama listesine giremez.

1. Bir yarışmacının robotu yarışma şartlarını ihlal ediyorsa,

 2. Yarışmacı sportmenlik dışı davranışlar gösterirse. Örneğin saldırgan bir dil kullanırsa, rakibe, hakeme veya yarışma organizasyonuna sözlü veya fiili saldırırsa,

3. Yarışmacı kasıtlı olarak rakibine ve/veya rakibinin robotuna zarar verirse.

 

EK-B

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

1. YARIŞMA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Çizgi izleyen robotlar, beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar. Endüstriyel alanda, bir yerden başka bir yere malzeme veya ürün taşıma işlerinde bu otonom çizgi izleyen robotlar kullanılırlar.

Yapılması gereken, robotların takip edecekleri yol çizgisinin zemine çizilmesidir. Çizgi izleyen robotların görevini başarılı bir şekilde tamamlaması; uygun bir programlamaya, doğru donanıma ve etkili hız kontrolüne bağlıdır.

Bu kategorideki otonom çizgi izleyen robotların amacı; siyah parkur yol üzerindeki beyaz çizgileri veya beyaz yol üzerindeki siyah çizgileri takip ederek en kısa sürede ve hatasız olarak yolu rakibinden önce tamamlamaktır.

2. ROBOT ÖZELLİKLERİ

2.1 Robot Ölçüleri

Çizgi İzleyen Ortaokul kategorisinde yarışacak robotların; boyunun 220 mm’yi, eninin ise 180 mm, yüksekliğinin 65mm’yi geçmemesi gerekmektedir. (Tekerlekler dahil)

2.2 Robotta Kullanılacak Malzemeler

• Kontrol kartı: Herhangi bir mikrodenetleyici veya hazır mikrodenetleyici kartlar (üzerinde Wifi ve Bluetooth bulunanlar hariç) kullanılabilir.

• Motor sürücü: Hazır Motor Shield’ler (Motor Sürücü Modülleri) veya herhangi bir elektronik komponentle hazırladığınız motor sürücüler kullanılabilir.

• DC motor: L redüktörlü, 6-12V plastik dişlili DC Motor kullanılması zorunludur.

• Tekerlek: Çapı 65 mm’yi ve kalınlığı 30 mm’yi geçmeyen tekerlek kullanılacaktır.

Yarışmacılar, kullanacakları tekerlekleri bu özellikte olacak şekilde imal edebilirler veya bu özellikte hazır tekerlekleri kullanabilirler.

• Çizgi Sensör Kartı: Maksimum 8'li Analog veya Dijital Çizgi Sensör Kartı kullanılabilir.

• Batarya kutusu ile sarhoş teker isteğe bağlı olarak kullanılabilir.

• Robotların 2 motor ve 2 tekerlekli olma zorunluluğu vardır.

• Vakum motoru, fan veya pervane kullanılamaz.

• Robotların yarışma sırasında çalışma gerilimleri 16 voltun üzerine çıkamaz.

• Maksimum ağırlık, pil dâhil 500gr'dan fazla olmamalıdır. Ancak ağırlıkta % 5'lik bir tolerans kabul edilebilir.

• Piller sızdırmaz, hareketsiz elektrolit tipi (jel hücre, lityum, Lipo, NiCad veya kuru hücreler) olmalıdır. Robotlar sıvı yakıt kullanamazlar.

• Robotlar kablosuz ve otonom olmak zorundadır. Robot üzerinde Wifi, Bluetooth ve RF modülleri bulunamaz.

3. YARIŞMA ALANI

• Yollar beyaz zemin üzerinde siyah çizgi şeklindedir.

• Beyaz zemin üzerindeki yol çizgileri, 20±2 mm kalınlığında siyah baskıdır.

4. SIRALAMA YARIŞMALARI

1. Robotlar yarışmaya başlamadan önce boyutları test kutusunda test edilir. (Test

kutusunun ölçüleri 220 x 180 x 65 mm)

2. Test kutusunu geçen robotların ağırlığı ölçülür. Hakemler tarafından kaydedilir.

Ağırlık ölçümüne pil dahildir. Aksi bir durum tespit edilmesi durumunda robot

diskalifiye edilir.

3. Robotlar, pistte aynı anda 1 tur atarlar. Çizgiyi takip ederek pisti tamamlayan

robotların süreleri kaydedilir.

4. Robotların yarışmayı bitirme süreleri, kronometre ile tutulacaktır.

5. Başlangıç çizgisinde başlangıç işareti anında kronometre saymaya başlayacaktır.

Robotlar pisti tamamlayarak bitiş çizgisine vardığında ise

kronometreler sayma işlemini durdurarak yarışmayı bitirecektir.

6. Kapı açıldıktan sonra start yapamayan robota 10 saniye ceza puanı verilir.

Yarışmacıların 2 start yapamama hakkı vardır.

7. Robotların çizgiyi takip etmeleri esastır. Robotun yoldan çıkması, robot gövdesinin

siyah yolu terk ederek beyaz zemin üzerine tamamen çıkmasıdır. Robotun hareketi

sırasında, robotun herhangi bir bölümünün siyah yol üzerinde bulunması

durumunda robot yarışmaya devam eder.

8. Robotun yoldan çıkması durumunda (Robotun gövdesinin siyah yoldan tamamen

beyaz zemin üzerine inmesidir.) robot başlangıç çizgisinin gerisine konularak

yarışmaya devam edilir. 10 sn yoldan çıkma cezası verilir. Bu durum bir yarışmacıya

bir kez uygulanır. İkinci defa yoldan çıkma durumunda robot pisti tamamlamamış

sayılır ve diskalifiye edilir.

9. Yarışmacı robotlar, pistteki zikzaklı bölümleri çizgiyi takip ederek geçmek zorundadır. Eğer robot, bu bölümleri çizgiyi takip etmeden doğrudan geçerse, yarışma süresine 10 saniye ceza eklenir.

10. Robotun ikinci kez yoldan çıkması durumunda (hakem kararı ile) yarışma biter. Diğer robotun pisti tamamlaması beklenir ve bitirme süresi kayıt altına alınır.

11. Yarışma sırasında, pistin herhangi bir bölümünde beyaz veya siyah çizgi üzerinde duraklayan robotlar için 30 sn bekleme süresi verilir. Hareketsiz kalmaya devam eden robotlar diskalifiye edilir. Robotun hareketsiz kaldığı durumlarda yarışmacının müdahale etmesi yasaktır.

12. Robotların sıralama süreleri; yarışmayı bitirme sürelerine aldığı ceza süreleri toplanarak elde edilir.

13. Toplam süre = [(Kronometre süresi + ceza süreleri toplamı)] ile bulunur.

14. Yarışmalar sırasında kendi pist alanından çıkarak rakibinin pist alanına giren robotlar  diskalifiye edilir.

15. Yarışmalar sırasında kendi pist alanından çıkıp rakibinin pist alanına girerek diğer robota çarpan robot diskalifiye edilir. Diğer robotun süresinin belirlenmesi için tekrar başlatılır.

16. Robotların toplam sürelerinin eşitliği durumunda; robotların ağırlığına bakılır, hafif olan robot kazanmış sayılır.

17. Finale katılım sayısının yarısı kadar robot kalacaktır. Finale kalan robotlar tekrar yarışırlar.

18. Final yarışmalarında, sıralama turundaki yoldan çıkma kuralları geçerlidir.

 

Diğer Kurallar

1. Mola, bakım veya tamir zamanı verilmez.

2. Yola kalıcı bir iz veya işaret bırakılamaz, zarar verilemez. Piste zarar veren robotlar diskalifiye edilir.

3. Robotlar, pil veya batarya grubu gibi bir enerji kaynağı kullanabilirler. Sıvı, yanıcı enerji kaynakları kullanamazlar.

4. Yarışmalar sırasında robotların lastik teker ve pil değişikliğinden başka robotlar üzerinde bir değişiklik yapamazlar. Robot gövdesinin değiştirilmesi gibi fiziksel değişikliklerin hepsinde robot diskalifiye edilir.