İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN TANITIM KATALOĞU

Endüstride imalatın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. İmalat denildiğinde, kullanışlı bir mühendislik makine parçasının tasarımı ve üretimi akla gelmektedir. Dolayısıyla uçak ve uzay parçalarının, bir cıvatadan otomobile tüm makine parçalarının, medikal cihazların, kalıpçılık sektörü parçalarının, savunma sanayi ekipmanlarının dizaynı ve imalatı bir “İmalat Mühendisi” tarafından icra edilir.  Ülkemizin yıllık ihracat kalemlerine bakıldığında (Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verileri) % 40 oranının üzerinde makine imalat ve otomotiv yan sanayisi ürünlerinin imalatının yer aldığı görülmektedir. Ayrıca bu oranın çeşitli alanlarda endüstriyel imalat yapan firma sayısının artışına paralel olarak artacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte, ülkemiz imalat sektöründe uzun yıllardır süregelen benzetme veya aynısını yapma mantığının yerini; proje esaslı, yenilikçi, daha farklı ve daha iyi nasıl üretebilirim, nasıl rekabet edebilirim mantığına bıraktığı anlaşılmaktadır. Uluslararası rekabet gücünü arttıran firmalarımızın mantığının değişmesi de, tasarım, imalat ve kalıp alanında lisans düzeyinde teorik ve uygulamalı eğitim almış nitelikli insan gücüne olan gereksinimi arttırmıştır. Ülkemizde makine-imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısının artması ve birçok firmanın tasarım, imalat ve seri üretime dayalı ürün ve üretim sürecine sahip olması; İmalat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olacakların sektör tarafından kısa sürede istihdam edileceğinin önemli bir göstergesidir. Yurtdışındaki üniversitelerde yaygınlaşmış olan İmalat Mühendisliği’nin önemi ülkemizde de anlaşılmış ve birçok mühendislik fakültesinde ve teknoloji fakültesinde açılarak öğretime devam etmektedir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü, yukarıda açıklanan misyonu Akdeniz ve Ege Bölgesinde üstlenen ve öğrencilerimizin seçebileceği tek bölüm olma özelliğine de sahiptir. Bölümümüz akademik personeli adına, başarılı ve imalata (makine imalat mühendisliğine) ilgi duyan tüm öğrencilerimizi İmalat Mühendisliği Bölümü’ne davet ediyorum.

 

 Doç. Dr. Bekir YALÇIN 

İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı

 

            Sürekli gelişmekte olan sanayide daha kolay iş imkânı bulma ve bir makine parçasını imal etme ve sektöre katkı sağlama amacıyla İmalat Mühendisliği Bölümü’nü tercih ettim. İmalat Mühendisliği mezunu bir mühendisinin otomotiv sektöründen tıbbi cihaz imalatına kadar pek çok imalat sektöründe istihdam olabileceği için bu bölümün geleceğinin açık olduğunu şimdiden görüyorum. Ayrıca, Bursa’dan gelen bir öğrenci olarak, İmalat Mühendisliği Bölümü mezununun büyük şehirlerde yüzlerce imalatla uğraşan fabrikaların olması ile iş bulmada sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Açılmakta geç kalmış ve temel bir bölüm olan İmalat Mühendisliğini isteyerek tercih ettim, bundan sonra tercih edecek başarılı öğrencilere tavsiye ediyorum.

Bilal Kağan MAZI

İmalat Mühendisliği Bölümü Öğrencisi

 

              Meslek hayalleri çocukluktan başlar ve ben çocukluğumdan beri Makine Mühendisi olmak istemişimdir. Daha sonra İmalat Mühendisliği’ni tanıdım ve birçok avantajı olduğu için bu bölümü tercih ettim. Derslerimiz hem teorik hem de teoriye dayalı atölye uygulaması şeklinde işleniyor. Belki de bu yüzden eğlenceli.  İmalat Türkiye’de hatta dünyada bitmeyecek bir meslek dalıdır. İmalat Mühendisi imalattan sorumlu kişidir. Bir düşünün imalat olmasa, arabalarımız, iş makineleri, toplu iğneden uçağa kadar tüm makine ve teçhizatlar olmazdı. Bu yüzden, bana göre İmalat Mühendisliği geleceğin mesleğidir. Bölümümü bütün adaylara tavsiye ediyorum. Ben de, bu bölümü seçerken üniversite okumuş olmak için değil İmalat Mühendisi olmak için seçtim. Mezun olur olmaz kendi işimi icra edeceğim. Çünkü ülkemizde faaliyet gösteren sektörün en belli başlı olanı imalat sektörüdür. Fabrikalar, imalathaneler, otomotiv ve iş makineler sanayi, beyaz eşya imalat sanayide faaliyet gösteren endüstri bize iş imkanı sunmaktadır. Bölümümde okuduğum için çok mutluyum. 

Yasin KARAKAYA

İmalat Mühendisliği Bölümü Öğrencisi

 

             Herkes kendi geleceğini kendi hazırlar. Ben de kendi geleceğimi bir İmalat Mühendisi olmak için bu bölümü bilerek ve isteyerek tercih ettim. İmalat mühendisliği otomotiv, uçak ve gemi yapımı gibi birçok endüstriyel alanda iş bulabileceğiniz, makine tasarımını ve üretimini kapsayan tek olarak gösterilebilecek bir mühendislik dalı. Türkiye’de yalnızca bazı üniversitelerde olan bir bölüm. Dersler teorik ve  uygulamaya dayalı olarak işleniyor. Aldığınız bu eğitimi iki yaz döneminde staj yaparak ve Türkiye’de ilk olarak uygulanmaya başlayan işyeri eğitimi ile ileri seviyede deneyim ve tecrübe kazanma şansınız var. Ayrıca birçok teknik gezi yapılıyor ve bu teknik geziler sayesinde çalışabileceğiniz iş alanları hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Tasarıma ve makine imalatına dayalı bir mühendislik olduğu için bazı programlar gösteriliyor ve istediğiniz tasarımı kendiniz yapabilir hale geliyorsunuz. Eğer sizler de ülkemizin gereksinimi olan her türlü makineyi, herhangi bir malzemeyle sıfırdan üretebileceğinize inanıyorsanız, bu bölümü seçmenizi tavsiye ederim.

                                                                                                                      Havva Banu TORTOP

                                                                                              İmalat  Mühendisliği  Bölümü  Öğrencisi

 

             Bundan iki yıl öncesine gidersek, herşey üniversite tercihlerimi yaptığım sırada babamın “İmalat Mühendisliği” sözüyle başladı. Çocukluktan bu yana süren mühendis olma hayalim bu bölümü okumaya başladığımda gerçekleşmiş oldu. Öyle bir mühendis düşünün ki; mezun olduğunda günlük hayatta kullandığınız aklınıza gelebilecek en küçük bir kalemin üretiminden, bugünkü otomotiv, uçak beyaz eşya, petrokimya hatta uzay araçlarının üretilmesine-tasarımına kadar her alanda çalışabilecek düzeyde teorik bilgiye ve uygulamalı iş yeri ve atölye eğitimleri ile de tecrübeye sahip olsun. Şaşırtıcı değil mi? Ülkemizin genelinde çok açık şekilde görülüyor ki İmalat Mühendislerine her geçen gün ihtiyaç artıyor. Çünkü gelişen teknoloji sadece teori değil teorinin yanında uygulamayı bilen mühendislere ihtiyaç duyuyor ve bu sadece bizim ülkemizde geçerli değil.  İmalat Mühendisliği Bölümü’nün yurtdışında ne kadar önemli olduğunu bölümümün bana sağladığı ERASMUS programıyla Avrupa’daki bir çok ülkede gördüm. Bu bölümü okuduğum için gerçekten çok mutluyum ve ileride başarılı bir İmalat Mühendisi olmak için bu bölümü seçecek bütün arkadaşlarıma tavsiye ediyorum.

Altay YEŞİLGÖNEN

İmalat Mühendisliği Bölümü Öğrencisi