UYGULAMALI EĞİTİMDE ROBOTİK KODLAMA İLE BEN DE VARIM

23 Mayıs 2025

“Bu proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.”



  



Değerli öğrencilerimiz;

“Uygulamalı Eğitim Modeli” Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi misyon ve vizyonunun temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda üniversite, tüm birimlerindeki eğitim müfredatlarında proje tabanlı eğitim ve değerlendirme süreçlerini öncelemiştir. Bu kapsamda mühendislik ve teknik bilimler alanlarındaki bölüm öğrencileri de yıl içerisinde birçok proje üreterek uygulamaktadırlar.

 

Robotik tasarım ve kodlama, son yıllarda ve günümüzde gençlerin en çok ilgi duyduğu bilim ve teknoloji alanıdır. Bu alan içerisinde mekanik, elektrik, elektronik, mekatronik, programlama ve yazılım teknolojilerini içeren disiplinler arası bir çalışmayı kapsar. Bu kavram ayrıca günümüz teknolojisini ileriye taşıyacak Endüstri4.0’ın bileşenlerinden birisidir. Bu gerçeklerle, dünyada olduğu gibi ülkemiz de bu teknolojilerin eğitimine, yaygınlaşmasına ve özgün tasarım ürünlerinin çıkarılmasına öncelikli destek vermektedir.

 

Üniversitemiz 2018 yılında kurulduğundan bu yana öğrenci toplulukları ve birimlerin kendi organizasyonlarıyla birçok başarılı birim içi proje etkinlikleri gerçekleştirmişlerdir.

 

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) tarafından desteklenen bu proje ile; 23 Mayıs 2025 tarihinde Batı Yerleşkesi Teknoloji Fakültesinde üniversitemizin robotik tasarıma ve kodlamaya ilgi duyarak proje geliştiren tüm birimlerindeki öğrencilerini buluşturmak, projelerini yarışma tadında sunmalarına, gösteri yapmalarına ortam oluşturmak amaçlanmaktadır.

 

Böylece, Isparta’nın ilçelerindeki ve merkez yerleşkesindeki öğrencileri robotik tasarım ve kodlama alanlarında “Bilim ve Teknoloji ile Mesleki Gelişim Faaliyetleri” nde bulunmuş olacaklardır. Bu buluşma öğrencilerimize alanlarındaki farklı yaklaşımları görme, tanıma dışında sosyal etkileşim, iletişim katkısı ve imkanı da sağlayacaktır.

Takımını kur, yarışmaya kaydol, kendini göster!

 

 

Yarışmalar ve Özellikleri

Proje faaliyeti Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencilerinin robotik kodlama alanındaki bilgi ve deneyimlerini uygulamaya dönüştürerek, 23 Mayıs 2025 tarihinde yarışma tadında sunmalarına, gösteri yapmalarına ortam oluşturmayı kapsamaktadır.

 

Bu kapsamda;

Yarışmaya katılacak projelerde veri algılama, toplama, işleme, değerlendirme, uygulama ve veri iletişimi (uzaktan izleme, kontrol) özelliklerinin çoğunun olması gerekmektedir.

 

Yarışmaya bireysel veya en çok 5 kişilik takım halinde katılım sağlanabilecektir.

 

Yarışma Kategorileri

1-Çizgi İzleyen Araç Yarışması: Duyurulacak özelliklerdeki parkuru en kısa sürede otonom olarak tamamlamak amaçlanmaktadır.

2-Labirentten Çıkan Araç Yarışması: Duyurulacak özelliklerdeki labirentten en kısa sürede otonom olarak çıkmak amaçlanmaktadır.

3-Mini Sumo Robotu Güreş Yarışması: Otonom Mini Sumo Robotların birbirlerini dohyo üzerinden çıkarmaları amaçlanmaktadır.

4-Nesneleri Renklerine Göre Sınıflandıran Robot Tasarımı Yarışması: Tasarlanan otonom robot kol veya tasarımlarının duyurulacak özelliklerdeki nesneleri en hızlı ve doğru biçimde sınıflandırmaları amaçlanmaktadır.

5-Örümcek Robot Tasarımı Yarışması: Tasarlanan otonom örümcek robotların varış çizgisine en kısa sürede ulaşmaları amaçlanmaktadır.

6-Serbest Tasarımlar Yarışması: Yukarıdaki yarışma kategorileri dışındaki özgün tasarımların kapsadıkları özelliklerin çeşitliliği ve tasarım hedeflerine sağladıkları katkının en üst düzeyde olması amaçlanmaktadır.

Her kategorinin kural ve değerlendirmeleri proje takvimi içerisinde duyurulacak kendine özgü, ulusal standartlarda olacaktır.

Ayrıca yarışmacılara kategorilerinde birer prototip üzerinden uygulamalı olarak atölye çalışması ile aynı zamanda online olarak eğitimler verilecektir.

 

Takımını kur, yarışmaya kaydol, kendini göster!

Yarışma Takvimi:

Yarışmaya Başvuru: [ÇOK YAKINDA AÇIKLANACAK]

Toplantı: [ÇOK YAKINDA AÇIKLANACAK]

Atölye Çalışması: [ÇOK YAKINDA AÇIKLANACAK]

Yarışma Tarihi: 23 Mayıs 2025

Yarışma Yeri: ISUBÜ Teknoloji Fakültesi Batı Yerleşkesi

2024 Robotik Kodlama Yarışması

 

İletişim: İbrahim KARAKUZU- 0 546 221 76 41 - Proje Koordinatörü