İlk Bilgisayar Mühendisliği programı 1971 yılında Case Western Reserve üniversitesinde açıldığında, o dönemin kurucuları tüm mühendislik alanlarının ihtiyaç duyacağı ve gelecek 50 yıla damga vuracak bir mühendislik biliminin temellerini attıklarını düşünmüşler miydi bilemiyoruz. Bugün teknolojinin ulaştığı baş döndürücü trafiğin mimarları arasında aslan payı şüphesiz yazılım dehaları ve elektronik sistemlerin hızla gelişmesine katkıda bulunanlardır.

Günümüzde gerek sosyal medya aracılığıyla gerekse de Robotik, Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti teknolojileri ile algılayıcılardan elde edilen veri miktarı azımsanmayacak boyutlara ulaşarak, Büyük Veri kavramının doğuşunu ortaya çıkarmıştır.

Bilgisayar mühendislerinin geleneksel programlama teknikleri ile geliştirdiği uygulamaların yerini bugün artık öğrenen algoritmalar almıştır. Büyük Verinin işlenebilmesi geleneksel programlama teknikleri ve sıradan donanımlar ile mümkün değildir. Bu aşamada yazılım dehalarının öğrenen algoritmalar geliştirerek güçlü donanımlar ile Büyük Veriyi işlenebilir hale getirdiğine şahit olduğumuz bir dönemden geçmekteyiz.

Artık bilgisayar mühendisleri klasik yazılım geliştiricileri değil, çağın ihtiyaç duyduğu öğrenen Yapay Zekâ algoritmalarının mimarları konumundadırlar. Peki, yeni nesil bilgisayar mühendislerinden beklentiler nelerdir? Bu soruyu uygulama odaklı olarak genel başlıklar ile yanıtlamaya çalışalım.

1. Otonom Sistemler: Bu alandaki öncülerden Google’ın yaptığı çalışmalar dikkate alındığında, hiç de uzak olmayan bir tarihte trafikte sürücüsüz araçların yer alacağı görülmektedir. Bir otonom araç geliştirmek için Görüntü İşleme, Makine Öğrenmesi, Nesne Tanıma, Derin Öğrenme gibi Yapay Zekâ tekniklerinin yanı sıra gömülü sistemler, algılayıcı ağ teknolojileri üzerine de ciddi Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Otonom sistemler askeri uygulamalar ve uzay çalışmaları için de hayati bir önem arz etmektedir.

2. Tıp: Son yıllarda teknolojik gelişmeler tıp alanına o kadar çok entegre olmuş durumda ki, görüntü işleme ve Yapay Zekânın bir alt alanı olan Derin Öğrenme teknikleri ile tümörlerin türleri ve teşhisi, tele tıp uygulamaları ile uzaktan teşhis ve tanı koyulması, robotik uygulamalar ile ameliyatlar, 3D yazıcı teknolojileri ile yapay organ geliştirilmesi en başta sayılabilecek tıp uygulamaları arasındadır.

3. Biyoinformatik: Çağın en büyük hastalığı kanser ve genetik birçok hastalık ile mücadele de en büyük problem kişiye özel ilaçlar üretilme noktasında yaşanmaktadır. Kişiye özel genetik çalışmalar gerçekleştirerek bu tür hastalarının tedavisinde, gen ve protein yapılarının Yapay Zekâ teknikleri ile analiz edilerek hastalıkların erken teşhis edilmesi şüphesiz biyoinformatik biliminin yüklendiği ağır sorumluluklardan biridir. Bu bakımdan insanoğlunun vebadan sonraki en büyük düşmanı olan kanserin yenilmesi için bilgisayar mühendislerinin rolü çok kritik düzeyde olacaktır.

4. Finans: Günümüzde finans kuruluşları ve şirketler borsadaki hisse senetlerinin seyri hakkında Yapay Zekâya dayalı öngörü sistemleri kullanmaktadırlar. Bankalar müşterilerine kredi verirken ve kredi kartı dolandırıcılıklarını tespit ederken, insan kaynakları birimlerinde şirket çalışanları seçilirken Yapay Zekâ tekniklerine dayalı uygulamalar tercih edilmektedir. Ayrıca pazar sepeti uygulamaları ile e-ticaret sitelerinde kişiye özel ürün önerileri için Büyük Veri desteğiyle Yapay Zekâ teknikleri kullanılmaktadır.

5. Haberleşme: Farklı platformlarda üretilen metin, ses, görüntü ve sinyal sınıflarındaki her türlü verinin ihtiyaç duyulan hızlardaki kayıpsız haberleşme gereksinimleri de uygulama çeşitliliğine göre artmaktadır. Uygulamaları Yapay Zekâ teknikleri içeren haberleşme teknolojileri ile birleştirmek ve yeni, zeki haberleşme teknolojileri geliştirmek yine günümüz bilgisayar mühendislerinin önemli çalışma alanlarından birisidir. Yapay Zekâ tekniklerine dayalı bu uygulamalar artırılarak liste daha da kabarık hale gelebilir.

Türkiye’de ilk kez Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Bilimleri Anabilim dalları dışında bir Bilgisayar Mühendisliği bölümüne Yapay Zekâ Anabilim dalı kurulmasına YÖK tarafından onay verilmiştir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü olarak, bölümümüzde Yapay Zekâ Ana Bilim Dalı açılmasına onay verilmesinin gururunu yaşamaktayız. Bölümümüz bu teveccühe layık olmak için Lisans ve Lisansüstü eğitim düzeyinde Yapay Zekâ temalı çalışmalara ağırlık vererek Türkiye Cumhuriyeti Devletine bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilimsel anlamda katkılar sağlamaya çalışacaktır.