Makine mühendisi, temel fizik kanunları ve diğer disiplinlerin prensipleri ile bir enerji türünü bir diğerine çeviren makineler üzerine çalışır. Sanılanın aksine elektronik cihazlar olan bilgisayar gibi aletler makine mühendisinin çalışma alanında yer almaz. Makine mühendisleri genellikle uzmanlık alanlarına göre farklı şirket, özel kurum, fabrika ya da kamu kurumlarında çalışır.

Statik, dinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, makine dinamiği, robotik ve motorlar gibi temel bilgiler ile makine tasarlama ve imal etmekle ilgilenen makine mühendisinin, çeşitli sorumlulukları şöyle sıralanır;

  • En ucuza yöntemler ile en kaliteli ürünü ortaya çıkarmak,
  • İş sağlığı ve güvenliğini en önde tutmak,
  • Mekanik ve enerji dönüşümü üzerine yeni bilgileri takip etmek,
  • Temel hesaplamaları yanlışsız ve eksiksiz yapmak,
  • Kendisi ile çalışan personelin sevk ve idaresi ile ilgilenmek,
  • Süreç iyileştirme, verim artırma ve maliyet azaltma gibi konular üzerinde çalışmak

Makine mühendisinden beklenen en önemli nitelik, güçlü muhakeme yeteneğidir. Makine mühendisleri, tasarım ya da imalat süreci boyunca çeşitli zorluklar ile karşılaşabilir ve bu sorunları aşmak için yüksek konsantrasyon ve muhakeme gücüne sahip olması gerekir. Makine mühendisinden beklenen diğer nitelikler ise şöyledir;

  • Analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak,
  • Hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak,
  • Düşük seviyede olsa bile el becerisi sahip olmak,
  • Çözüm üretmek ve geliştirmek,
  • Matematiksel muhakeme yapabilmek,
  • Ekip çalışmasına uygun olmak,
  • Yüksek iletişim becerisine sahip olmak.

Staj Başvuru Formu, Staj Devam Çizelgesi, Staj Değerlendirme Formu ve Staj Raporu Şablonuna Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden erişebilirsiniz.

En az bir Makine Mühendisinin çalıştığı; makine ve yedek parça üretim ve montajı yapan işletmeler, otomotiv ana ve yan sanayi kuruluşları, döküm fabrikaları, tekstil fabrikalarının bakım onarım bölümleri, resmi kurumlar (DSİ, Karayolları, Köy Hizmetleri vb.), tesisat, ısıtma-havalandırma, klima, doğalgaz proje büroları, mühendislik ve proje hizmetleri veren diğer firmalar  vb. işletmelerde (Yaz stajı I ve II’nin içeriğine uygun olacak şekilde) staj yapılabilir.

Evet. Makine mühendisinin zorunlu olduğu sektörlerden bir firmada yurtdışında staj yapılabilir. Yurt dışında staj içinde aynı başvuru prosedürü izlenir. Bu öğrencilerin Zorunlu Staj formu, Staj Sicil Belgesi ve Staj defterinin onay sayfaları İngilizce hazırlanmıştır. İngilizce hazırlanan Staj Sicil Belgesi Öğrenci işlerinden, staj defteri onay sayfası ise staj komisyonundan alınacaktır. Bu evraklar ayrıca mühendislik fakültesinin veya makine mühendisliği bölümünün web sayfasından temin edinilebilir. Staj defteri ingilizce doldurulmak zorundadır.  Öğrenci evraklarını onaylı olarak teslim edecektir. Buna ek olarak yurt dışı giriş çıkış tarihlerini de pasaport ile ispatla yükümlüdür. Ayrıca yurt dışında staj yapacak öğrenci sigorta işlemlerinden kendi sorumludur.

Teslim tarihi eğitim-öğretim döneminin başlamasından itibaren 30 iş günüdür. Bölüm web sayfasında duyurulan süre içinde teslim edilmeyen defterler değerlendirilmeye alınmaz.

Staj raporu mutlaka elektronik ortamında hazırlanacaktır. Yazılar, Times New Roman veya Calibri fontunda ve 12 punto büyüklüğünde, iki yana hizalı, paragraf girintisiz, paragraf boşluklu, tek satırlı olmalıdır. Çıktı alınan sayfalar ve varsa ekler bir bütün haline getirildikten sonra her sayfası imzalı ve kaşeli olarak, OBS’de ilgili alana tek bir pdf olarak yüklenecektir. Staj mülakatında ve öğrenim süresi boyunca komisyonun isteyebileceği ihtimaline binaen imzalı ve basılı staj defterleri saklanacaktır.

Evet, iş yerinde, stajyerlerden sorumlu en az bir eğitici Makine / Makine ve İmalat / İmalat / Enerji Sistemleri / Elektrik / Elektrik-Elektronik Mühendisi bulunmalıdır.

E-devlet üzerinden sigortanızı sorgulayabilirsiniz. Stajınıza 1 hafta kala süreye kadar sigortanızın yapılma süresi uzayabilir. Eğer stajınıza bir hafta kala sigortanızı hala göremiyor ve başvuru evraklarınız sistemde yüklü ise fakültemiz muhasebe birimiyle iletişime geçebilirsiniz. 

Evet. Yaptığınız her staj için defterlerinizi ayrı ayrı hazırlamalısınız. Ayrıca Staj Devam Çizelgesi ve Staj Değerlendirme Formları da yapılan her staj için ayrı ayrı doldurulmalıdır.

Evet, eğer bitirme tezi ve iş yeri eğitimi de dâhil olmak üzere devam zorunluluğunuz bulunan hiçbir dersiniz yoksa dönem içinde de staj başvurusu yapabilirsiniz. Bu durumda staj başlangıcınız ile staj başvurunuz arasında en az 2 hafta süre olmalıdır.

Evet, yapabilirsiniz.

Evet, videoları izleyip, testi yapmalısınız. Eğer muaf olduğunuzu düşünüyorsanız, öğrenci işleriyle görüşebilirsiniz.

İlgili linkten ulaşabilrsiniz. https://golcuk.isparta.edu.tr/