MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Bölümümüzün temelleri 2010-2011 eğitim öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde kurulan İmalat Mühendisliği ile Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümlerine dayanmaktadır. 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile söz konusu bölümler, birleşerek 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi altında Makine Mühendisliği olarak devam etmektedir.

Amaç: Makine Mühendisliği bölümümüz; günümüz teknolojisinin ihtiyaç duyduğu her türlü mekanik ve ısıl sistem tasarımını yapabilecek donanımda, mühendislik alanlarında teknolojik gelişmeleri takip edebilen, farklı disiplinlerle ortak çalışma yeteneğine sahip ve iş hayatını yakından tanıyan araştırmacı mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

 

Atölye ve Laboratuvar:

  • Takım Tezgahları ve İmalat Atölyesi

  • Mekanik Tesisat Atölyesi

  • Mekanik ve Malzeme Laboratuvarı

  • Akışkanlar Mekaniği ve Hidrolik Laboratuvarı

  • Enerji Laboratuvarı

  • Isı ve Termodinamik Laboratuvarı

 

Dersler hakkında;

Eğitim süresince 15 seçmeli ders ile alanda uzmanlaşma imkânı sağlanmaktadır. 30+30 Temel İmalat, Mekanik Tesisat, Enerji Üretimi ileri İmalat Yöntemleri alanlarında stajlar yaptırılarak mesleki tecrübenin arttırılması hedeflenmektedir. Son sınıfta yaptırılan işyeri eğitimi ile bir dönem boyunca öğrencilerimiz işyerlerinde çalışmaktadır. Bu uygulamamız neticesinde pek çok öğrencimiz iş yeri eğitimi yaptıkları firmadan henüz öğrenci iken iş teklifi almaktadır.

 

Öğrencilerimizi neler beklemektedir:

Bölümümüzde verilen derslerde, Mekanik sistemlerinin matematiksel modellemelerinin yoğun olarak yapıldığı için sayısal konuları kavrama ve yoğun çalışma gerekmektedir. Özellikle Makine alanında günümüzde teknolojinin çok hızla gelişmesinden dolayı, teknolojiyi takip edebilme ve yeni teknolojilere adapte olabilmek de önemlidir.

 

Öğrencilerimizin proje ve yarışma başarıları:

Makine Mühendislik bölümüz yeni açılmış olmasına rağmen önceki Makine - İmalat ve Enerji Sistemleri Mühendislik programlarımızda bu güne kadar Tübitak 2209A (Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ) ve  Tübitak 2209B (Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Program) kapsamında yaklaşık bir çok proje Tübitak tarafından desteklenmiştir. Ayrıca Tekno girişim, Ar-Ge Proje pazarı, Teknofest ve Tübitak 2242 gibi yarışma ve projeler destek programlarında dereceler elde edilmiştir.

 

Mezuniyet sonrası çalışma alanları:

Malzeme ve İmalat sektörü

Enerji sektörü

Otomotiv sektörü

İklimlendirme sektörü

İnşaat - Şantiye sektörü

Üretim sektörü

Ar-Ge sektörü

 

Makine Mühendisliği Bölümü 2024 Tanıtım Katalogunu indirmek için tıklayınız.