Yaz Stajını Uzaktan Ödev, Proje veya Araştırma Olarak Yapacak Öğrencilerimizin Dikkatine!!!
Yapacağınız staj türüne göre aşağıda belirtilmiş konular için yapılacak araştırma ve projelerin sisteme staj bitiminde, toplu olarak, tek seferde, "Staj Raporu" şeklinde yüklenmesi gerekmektedir. Her staj günü için en az bir sayfa olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Temel İmalat Stajı:Torna, Freze, Kaynak konularını kapsar. (Rapor üç konuyu da içermelidir.) Örneğin basit bir işparçasının veya bir milin torna tezgahında işlenmesi sırasındaki işlem basamaklarıanlatılır, çizimi yapılır, parça işlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar yazılır. Bir mile dişnasıl açılır, tırtıl nedir, nasıl çekilir, bir ceviz kıracağıyapımı nasıl olur, kapımenteşesi, saatçi mengenesi, pah mengenesi, freze tezgahında kanal açma, dişli çark yapımı, civata yapımı, somun yapımınınişlem basamakları, kullanılan malzeme listesi, kaynak işlemleri (alın kaynağı, köşe kaynağıvb.) nasıl yapılır, açılarınelerdir?
Temel Tesisat Stajı: Pis ve Temiz Su Tesisatı konularını kapsar. (Rapor iki konuyu da içermelidir.) Stajın bu bölümünde, temiz ve pis su tesisatı olmak üzere bunun yanında sıhhi tesisat ile ilgili hesaplamaların yapılması, tesisat projesi çizimi, keşif özeti/maliyet hazırlama, tesisatta kullanılan malzeme listesi ve malzemelerin özellikleri, kullanılan boruların çapları, bağlantı elemanları, boruların birleştirilmesi, vb. konular incelenecektir.
Enerji Üretimi ve Yönetimi:Enerji üretimi, Enerji yönetimi ve Temel Elektrik-Elektronik konularını kapsar.(Rapor hazırlanırken konulardan biri seçilmelidir.)Hidroelektrik, Termik, Doğalgaz çevrim santralleri, Kojenerasyon ve Trijenerasyon tesisleri, Güneş, Rüzgar, Jeotermal, Biyokütle, Nükleer enerji sistemleri konularını içerir. Stajın bu kısmında, enerjinin üretimi esnasında kullanılan cihazlar, sistemin çalışması, işletilmesi, güvenlik ve emniyet cihazlarının kullanımı, enerji ölçme ve kontrol sistemleri, enerji ekonomisi, enerji geri kazanım sistemleri, enerji analizleri, elektrik motorları, sürücü devreleri ve kontrolü, kompanzasyon uygulamaları, elektrik ölçme ve kontrol sistemleri, röleler, kontaktörlü devreler, güç ve kontrol panoları, tek ve üç fazlı sistemler, topraklama, güvenlik, vb. konular incelenebilir.
Mekanik Tesisat:Isıtma, Doğalgaz, Güneş enerjisi, Soğutma, İklimlendirme, Havalandırma vb. konuları kapsar. (Rapor hazırlanırken konulardan biri seçilmelidir.)Stajın bu bölümü staj konuları ile ilgili projelendirme, keşif özeti/maliyet hazırlama, hesaplamaların yapılması, projelerin uygulanması, sistemin devreye alınması, çalıştırılması, bakım ve onarımı ile ilgili konuları (kazanlar, yakma cihazları, soğutma sistemleri, klima santralleri, soğuk odalar, ısı geri kazanım cihazları, sistemlerin çalıştırılmasında kullanılan emniyet ve güvenlik cihazları vb.) kapsayabilir.
Detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://teknoloji.isparta.edu.tr/assets/uploads/sites/436/files/staj-uygulama-esaslari-12062020.pdf