Elektrik - Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma gibi alanların üzerinde çalışıldığı ve bu alanların kullanılarak farklı sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesinin yapıldığı kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü;  Elektronik, Sinyal İşleme, Kontrol, Mikroelektronik, Güç Elektroniği, Güç Sistemleri, RF Mikrodalga, Biyomedikal, Elektromanyetik, Telekomünikasyon, Devreler ve Sistemler, Elektrik Makinaları, Elektrik Tesisleri, Enerji Sistemleri, Yazılım gibi alt dallara sahiptir.

Elektrik - Elektronik Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları geniştir. Elektrik üretiminden, radar sistemlerine, elektronik kart tasarımından, robotlar ve robotik sistemlere kadar farklı sektörlerde iş bulma olanağına sahiptir. Bu alanlardan bazıları örnek olarak maddelerle verilmiştir;

  • Elektronik Kart Tasarımı (Asansör Kartı, Motor Sürücü Kartı vs.,)
  • Filtre Tasarımı
  • Gömülü Sistemler
  • Analog ve Sayısal Sinyal İşleme
  • Telekomünikasyon
  • Haberleşme
  • Uydu ve Baz Teknolojileri
  • İnternet Servis Sağlayıcıları
  • Güç Elektroniği ve Sürücü Sistemler
  • Elektrik Makinaları ve Transformatör İmalat Sanayii
  • Elektrik enerjisi üretimi, iletimi, dağıtımı 
  • Kablo imalat sanayii
  • Elektrikle ısıtma
  • Elektrikle iç ve dış aydınlatma projeleri
  • Yüksek gerilim şalt cihazları
  • Fabrika ve bina otomasyonları
  • Yenilenebilir enerji ve fotovoltaik sistemler
  • Tıbbi Görüntüleme
  • Robotlar ve Robotik Sistemler
  • Optik ve Lazer Sistemleri
  • Uçuş Kontrol Sistemleri
  • Akıllı Kontrol Sistemleri
  • Gerçek Zamanlı Kontrol
  • Görüntü İşleme
  • Teknoloji fakülteleri de mühendislik fakültelerinde olduğu gibi mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan yüksek öğretim kurumlarıdır. 
  • Teknoloji fakülteleri teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime ağırlık veren, mezun olduğunda işi hem teorik hem pratik olarak iyi bilen mühendisler vermeyi amaçlar. 
  • Teknoloji fakültelerinde mühendislik fakültelerinden farklı olarak 8 dönemlik eğitim sistemi değil, 7+1 uygulamalı eğitim sistemi kullanılır.
  • Teknoloji fakültelerinde laboratuvar odaklı derslerin yoğunluğu mühendislik fakültelerine göre fazladır. 

7+1 eğitim modeli, öğrencilerin mezuniyet şartını sağlayabilmeleri için devam etmeleri gereken 8 yarıyılın, 7'sini okulda teorik + laboratuvar derslerini alarak, 1 dönemini ise işletmelerde "İşletmede Mesleki Eğitim" dersi adı altında tam zamanlı çalışarak tamamlamalarıdır. Öğrenciler 7 dönem almış oldukları teorik + laboratuvar eğitimlerini işletmelerde pratik olarak geliştirme fırsatı bulurlar. 

Hayır, her iki fakültenin mühendislik programları eşdeğerdir. Teknoloji fakültelerinden mezun olan Elektrik - Elektronik Mühendisleri ile mühendislik fakültelerinden mezun olan Elektrik - Elektronik Mühendisleri arasında imza yetkisi ile ilgili bir fark yoktur. Teknoloji fakültelerinden mezun olan mühendislerin unvanları ile mühendislik fakültelerinden mezun olan mühendislerin unvanlarının eşdeğer olduğuna ilişkin YÖK'ün resmi yazısı aşağıda görsel olarak verilmiştir. 



Bir mühendisin yaptığı işin yada sunduğu hizmetin sorumluluklarını üstlenmesidir. "İmza yetkisi" nin piyasadaki uygulaması Serbest Müşavir Mühendislik (SMM) hizmeti olarak bilinir. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)'nun resmi sitesinde Elektrik - Elektronik Mühendislerinin 3 tür SMM belgesine sahip olabileceği ifade edilmiştir, bu belgeler ve açıklamaları resmi sitede şu şekilde belirtilmiştir.;  

  • Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.
  •  Elektrik 1 kV Altı Tesisler için SMM Belgesi: Bu belge ile 1000 V altındaki gerilimdeki projeler sözleşmeler imzalanabilir. Örnek: İç tesisat projeleri, topraklama ölçümleri, danışmanlık, müşavirlik hizmetleri. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.
  • Elektrik 1 kV Altı ve Üstü SMM Belgesi: Bu belge ile Elektrik Mühendisliği hizmetlerine ait her türlü proje, sözleşme ve danışmanlık, müşavirlik hizmetleri yapılabilir. Bu belgeyi alabilmek için Elektrik-Elektronik Mühendisi unvanlı üyelerimizin transkriptlerinde;

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği kapsamındaki etkin değeri 1000V`un üstündeki kuvvetli akım tesisleri, elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme ve cer hatları, maden işletmelerindeki elektrik tesisleri; 1000V ve altındaki tesisler ile 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği kapsamında bulunan etkin değeri 1000V ve altındaki kuvvetli ve zayıf akımlı tesisler ile asansör tesislerini kapsayan SMM belgesidir. Elektrik Mühendisleri ile yüksek mühendislerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.

Elektrik mühendisleri ile yüksek mühendisleri dışındakilere (Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Elektronik-Haberleşme Mühendisleri) Elektrik 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.

Elektrik-elektronik mühendislerinin Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi talep etmeleri halinde; bu belgenin verilebilmesi için transkript istenir. Elektrik-elektronik mühendislerinin transkriptinde "elektrik makineleri", " iletim sistemleri", " dağıtım sistemleri", " güç sistemleri", " enerji sistemleri", " elektrik tesisleri", " koruma", "yüksek gerilim tekniği" veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerden en az üçünün bulunması durumunda veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda elektrik-elektronik mühendislerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.

 Daha fazla bilgi için tıklayınız...

 

Hayır, bölümümüzde "Elektrik Makinaları", "Elektrik Tesisleri Projesi", "Yüksek Gerilim Tekniği", "Enerji Dağıtımı", "Enerji İletimi", "Güç Sistem Analizi" gibi dersler verilmektedir. Bu derslerden en az üç tanesinin alınmasının yeterli olacağı EMO' nun resmi sitesinde ifade edilmiştir. 

Çift Anadal ve Yandal programlarından, yönergelerinde belirtilen şartları sağlamanız durumunda faydalanabilirsiniz. 

Çift Anadal Programı: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin üniversitedeki iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır (Detaylı Bilgi için Bkz: ISUBÜ Çift Anadal Programı Yönergesi). 

Yandal Programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır (Detaylı Bilgi için Bkz: ISUBÜ Yandal Programı Yönergesi). 

Yukarıda belirtilen durum haricinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde okurken tekrar sınava girip başka bir örgün bölümü kazanıp kayıt yaptıramazsınız. YÖK tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde alınmış olan kararla; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköğretim programına kayıt yaptırılamayacağı belirtilmiştir. Ancak örgün eğitim ile beraber açıköğretim ile uzaktan öğretim programlarına kayıt yaptırılabilir. İlgili yazı aşağıda verilmiştir. 


En çok bilinen öğrenci değişim programları Erasmus+, Mevlana ve Farabi'dir. Erasmus+; Avrupa ülkeleri arası değişim programıdır, Mevlana; ülkemiz ve tüm dünya ülkeleri arasındaki değişim programıdır, Farabi ise; yurtiçi üniversiteler arası değişim programıdır. 

Üniversitemizin Erasmus+, Mevlana ve Farabi programlarına ilişkin kapsamlı bilgi için aşağıda verilen linkleri inceleyebilirsiniz.

ISUBÜ Erasmus+ Kurum Koordinatörlüğü için tıklayınız...

ISUBÜ Mevlana Ofis Koordinatörlüğü için tıklayınız...

ISUBÜ Farabi Kurum Koordinatörlüğü için tıklayınız...

Aşağıdaki linklerde bulunan üniversitemizin alt birim sayfalarındaki sık sorulan soruları inceleyebilirsiniz. 

Sınavlar, kayıt dondurma, özel öğrencilik, azami öğrenim süresi vb. konularla ilgili;

Öğrenci Bilgilendirme Rehberi için Tıklayınız...

Lisansüstü ek süre, kayıt silme, tez savunma sınavı vb. konularla ilgili; 

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sık Sorulan Sorular için Tıklayınız...

Program kurulumları, bilgisayar virüslerinden korunma vb. konularla ilgili; 

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Sık Sorulan Sorular için Tıklayınız...

Kısmi zamanlı öğrencilik, yemek bursu, öğrenci toplulukları vb. konularla ilgili; 

Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Sık Sorulan Sorular için Tıklayınız...

İngilizce Hazırlık, TOEFL, SAT vb. konularla ilgili;

Yabancı Diller Yüksekokulu Sık Sorulan Sorular için Tıklayınız...

İş Akış Şemaları ile ilgili;

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı İş Akış Şemaları için Tıklayınız...