Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde İnşaat Mühendisliği bölümümüz olarak Isparta ilimiz genelinde binalarınızın Deprem Performans Analizi hizmeti verilecektir. Deprem Performans Analiz hizmeti Gizlilik İlkeleri kapsamında yapılacak olup analiz sonuçları yalnızca başvuru sahipleri ile paylaşılacaktır.
Bu kapsamda binanıza Deprem Performans Analizi yaptırmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Başvuru yapmak için tıklayınız.
İş Akış Şeması için Tıklayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
- ► Deprem Performans Analizi Nedir?
Deprem performans analizi, yapının olası bir depreme karşı davranışını tahmin ederek güvenli olup olmadığını belirler. Bu analiz sonucunda yapının varsa zayıf yerleri tespit edilerek güçlendirme önerileri sunulur. Kısaca deprem performans analizi yapıya depreme karşı check-up yaptırmaktır.
- ► Neden Deprem Performans Analizi Yaptırmalıyım?
Deprem performans analizi yapılırken deprem yönetmeliği çerçevesinde mevcut yapıların depreme karşı dayanıklılığı tespit edilir. Bu analiz sonucunda yapının varsa zayıf yerleri tespit edilerek güçlendirme önerileri sunulur. Uzman ekipler ve son teknoloji cihazlar ile analizler yapıldıktan sonra yapının deprem yönetmeliğinde belirtilen düzeyi karşılayıp karşılamadığı ortaya çıkar. Yapılan analiz sonucunda mevcut yapının yönetmelikte yer alan düzeyi karşılamadığı saptanırsa güçlendirme projesi hazırlanır.
- ► Karot Nedir?
Karot, silindire benzeyen kesici bir makine ile beton kalitesini belirlemek amacıyla betonarme sistemden numune alınması işlemidir. Betonarme sistem silindir şeklinde delinir ve silindir içerisinde havuca benzeyen beton parçası çıkarılır. Bu numuneye havuca (ing. carrot) benzeme şeklinden dolayı karot adı verilmiştir.
- ► Karot Alma İşlemi Binaya Zarar Verir mi?
- Karot alma işlemi binaya zarar vermez zira özellikle betonarme binaların deprem performansı ve depreme dayanıklılığının belirlenmesinde yürürlükteki güncel deprem yönetmeliği olan TBDY-2018 kapsamında yapılan çalışmalar, kesinlikle binaların mevcut durumunu zayıflatacak adımlar sunmaz. Bina performans analizinin yapılması için karot alma işlemi Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği tarafından zorunlu tutulmuştur. Taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermezler. Karotlar için açılan boşluklar ise yüksek mukavemetli özel harç malzemesiyle derhal doldurulurlar.
- ► Beton Sıyırma İşlemi Nedir?
-
Beton sıyırma işlemi betonarme binalarda donatıların tespiti için yapılan tahribatlı işlemlerden biridir. Donatı tespiti tahribatsız (röntgen cihazı ile) yöntemlerle de yapılabilir fakat tahribatsız yöntemlerde donatı sınıfı ve korozyon seviyesi tespit edilemez. Bu sebeple beton paspayının sıyırılması ve gözle muayene edilmesi gerekmektedir. Bu sayede taşıyıcı elemanlarda; paspayı, donatıların adedi, çapı ve aralıkları belirlenir ve korozyonun ne mertebede olduğunun tespit edilir.
-
- ► Güçlendirme Nedir?
- Bina güçlendirme, bir yapının muhtemel bir depremde yıkılması veya çökmesi ile oluşacak can kaybını önlemek amacıyla yapılan, binayı yapısal ilavelerle depreme daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan bir müdahaledir. Binanın yıkılıp yeniden yapılması çoğu zaman çok maliyetli olmaktadır. Bina güçlendirme, bu yönteme alternatiftir. Daha az zahmetli ve daha az maliyetlidir. Yapılan iyileştirmelerle binanın dayanıklılığı arttırılır.
- ► Bina Güçlendirme Süreci
-
Binanın mevcut projesi ile binanın rölevesi arasında herhangi bir fark olup olmadığı kontrol edilir. Binanın taşıyıcı elemanlarında proje ile herhangi bir farklılık olup olmadığı tespit edilir. Binanın zemin etüdü ve karot analizlerine göre ise binanın performans haritası çıkartılır. Bu doğrultuda bina güçlendirme çalışmasına ilişkin genel bir rapor hazırlanır ve bina güçlendirme analizi tamamlanmış olur. Bina güçlendirme analizi sonrasında binaya en uygun güçlendirme modeli ve bunun yaklaşık maliyeti ortaya çıkmış olur.
Mevcut yapıların büyük bölümü bugünkü ve inşa edildikleri tarihteki şartlara göre yapılmamıştır. Bugünkü şartlara göre yapılmış olanların da zamana ya da yaşanılan depremlere bağlı etkiler nedeni ile deprem yükü taşıma güçlerinde önemli azalmalar oluşmuş olabilir. Güçlendirme, yapıyı revize edecek, yapıya hayat verecek bir uygulamadır.Fakat gerekli analizler yapılmadan yapının genel özellikleri zemin ve malzeme özellikleri konusunda gerekli gözlem ve deneyler yapılmadan kesinlikle güçlendirme yapılmamalıdır. Aksi halde yapısal riskleri azaltmış değil arttırmış olabiliriz.