İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır.

Yapı Malzemesi Anabilim Dalı, inşaat mühendisliğinin temel bilim dallarından birisidir.

Malzeme bilimine duyulan gereksinim mühendis teriminin içinde saklıdır. En genel anlamda mühendis, bir işlevi yerine getirmek için uygun bir sistem tasarlayan ve üreten kişidir ve daima bir malzeme sorunu ile karşılaşır. Bir hekim için “Anatomi” dersinin önemi ne ise mühendis için “Malzeme Bilimi” odur.

İnşaat mühendisi, mevcut malzemelerden ihtiyaca en uygun olanını seçer ya da ihtiyaca uygun olan malzemeyi üretir. Bu amaçla sağlamlığı, işlevselliği ve ekonomikliği bir arada düşünmek zorundadır. Malzemenin seçiminde, malzeme özelliklerinin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesinde, malzeme dayanımının tükenmesini doğuran nedenlerin teşhis ve tedavisinde “Yapı Malzemeleri” bilimine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı; İnşaat Mühendisliğinin ilgi alanlarına giren her türlü konut ve binalar, baraj yapıları, enerji santralleri, tünel yapıları, yollar, köprüler, limanlar, kanalizasyon şebekeleri, hafif raylı sistemler ve demiryolları gibi her türlü alt ve üst yapılarda kullanılan; Çimento, çelik, beton, ahşap gibi taşıyıcı amaçlı ve su, ısı, ses yalıtımı gibi taşıyıcı özelliği olmayan amaçlar için kullanılan çeşitli mühendislik malzemeleri üzerinde çalışır. Bu malzemelerin fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerini araştıran, geliştiren, yapıda uygun şekilde kullanılabilmesi için malzeme seçimine yönelik bilgiler veren bilim dalıdır. Malzemelerin çeşitli koşullarda dayanımlarını, zayıf yönlerini, mümkünse bu zayıflıkların giderilebilmesini, eğer karışım halinde kullanılacaksa granülometrilerini belirlemek ve bunlara ait standartların tespitini yapmak ve yeni malzemeler tasarlayıp üretmek bu anabilim dalının çalışma alanlarındandır.

Yapı Malzemeleri Anabilim Dalındamalzemeler üzerinde araştırılan ve incelenen tüm özellikler Yapı Malzemeleri Laboratuvarlarında, önemli bir kısmı standartlaşmış deneysel çalışmalar sonucunda belirlenmektedir.

ISUBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı Tanıtım Videosu için tıklayınız.

Bölümümüz Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı bünyesinde verilen zorunlu ve seçmeli dersler ise aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı Dersleri

Zorunlu

Kredi

AKTS

Seçmeli

Kredi

AKTS

Malzeme Bilimi ve Laboratuvarı

3+1

5

Kompozit Malzemeler

3+0

3

Yapı Malzemeleri

2+0

2

Ahşap Yapılar

3+0

3

Beton Teknolojileri ve Laboratuvarı

2+1

3

Mesleki Uygulamalar I

2+2

4

 

 

 

Yapısal Olmayan Ahşap Elemanlar

3+0

3

 

 

 

Özel Betonlar

3+0

3

 

 

 

Mesleki Uygulamalar II

2+1

3

 

 

 

Yapı Fiziği

3+0

5

 

 

 

Endüstriyel Ahşap ve Ahşap Esaslı Malzemeler

3+0

5

 

 

 

Yüzey Kaplama Teknolojileri

3+0

5

 

 

 

Yapı Malzemelerinin Sürdürülebilirliği

3+0

6

 

 

 

Beton ve Betonarme Yapılarda Kalıcılık

3+0

5

 

 

 

Yapı Denetimi

3+0

5

 

 

 

Ahşap Kaplamalar

3+0

5

 

 

 

İleri Beton Üretim Teknolojisi

3+0

5

 

 

 

Özel Amaçlı Yapı Malzemeleri

3+0

5

 

 

 

Hasarlı Yapıların İyileştirilmesi

3+0

4

 

 

 

Beton Yapı Hasarları Onarım ve Korunması

3+0

4

 

 

 

Yalıtım Teknikleri

3+0

4

 

 

 

Bağlayıcı ve Katkı Malzemeleri

3+0

4