Ulaşım, bir nesnenin veya kişinin bulunduğu yerden farklı bir yere aktarılmasıdır. Ulaşım genel olarak;

Karayolu

Havayolu

Demiryolu

Denizyolu

Boru hatları şeklinde 5 şekilde gerçekleşmektedir.

Ulaştırma mühendisliği, insan ve yükün güvenli, güvenilir, ekonomik, sağlam ve çevre dostu olarak taşınabilmesini sağlayacak çeşitli ulaşım sistemlerinin ve bileşenlerinin planlanması, projelendirilmesi ve işletilmesi üzerine çalışmalar yapan bir mühendislik dalıdır.

Ulaştırma anabilim dalı; trafik mühendisliği, trafik güvenliği, akıllı ulaşım sistemleri, ulaşım planlaması, kent içi toplu taşıma sistemleri, alt yapı tasarımları, havayolu, demiryolu ve karayolu üstyapı tasarımı ve uygulamaları gibi birçok araştırmayı planlayıp yürüten, temel bilim ve mühendislik bilgilerini birleştirerek sonuçlandıran, tüm ulaştırma mühendisliği konu ve problemlerinin analiz ve sentezini yapabilen bir anabilim dalıdır.

•Şehir içi, şehirler arası ve kıtalar arasındaki ulaşım sistemlerinin ve projelerinin ilk basamağından (projelendirme-planlama) son aşamasına kadar (işletme ve lojistik) olan bütün alanlarda,

•Günümüzdeki kentlerin ve büyükşehirlerin artan nüfus ve araç sayısı ile toplu taşıma ve trafik problemlerinin çözümünde,

•Tünel ve metro projelerinden ulaşım ile ilgili karayolu, demiryolu, boru hattı gibi taşıma ve lojistik yapılarının hizmete alınmasında ulaştırma mühendisliğine ihtiyaç duyulmaktadır.

•Kara, deniz, hava ve raylı sistem ulaşım projelerinde ulaştırma mühendisleri etkin roller oynamaktadır. Türkiye’de yapılan yatırımların çok büyük bir kısmını yine ulaşım alanında yapılan yatırımlar oluşturur. Dolayısıyla ulaştırma mühendisine olan ihtiyaç da bununla doğru orantılı olarak artmaktadır. Günümüzde mühendislik dalları genelden özele doğru gelişmeye başlamıştır.  Ulaştırma mühendisliği de bu mühendislik dallarına örnek bir disiplin ve mühendislik olmaktadır.

ISUBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Tanıtım Videosu için tıklayınız.

Bölümümüz ulaştırma anabilim dalı bünyesinde verilen zorunlu ve seçmeli dersler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Zorunlu

Kredi

AKTS

CET-311 Karayolu Mühendisliği

3

3

CET-211 Toprak İşleri

2

2

CET-108 Ölçme Bilgisi

2+2

5

Seçmeli

Kredi

AKTS

CET-241 Ulaştırma Politikaları

2

3

CET-251Topoğrafya Uygulamaları

2+1

3

CET-331 Coğrafi Bilgi Sistemleri

3

3

CET-338 Demiryolu

3

5

CET-354 Ulaştırma Yapıları

3

6

CET-431 Ulaştırma Projesi

2+2

6

CET-437 Trafik Mühendisliği

3

5

CET-453 Esnek Üstyapılar

3

5

CET-469 Beton Yollar

3

4