Mekanik bilimi, en eski bilim dallarından biridir. Archimedes’in kaldıraç kanunları ile başlayan çalışmalar, Galileo, Newton, Euler, D’alembert, Lagrange ve diğer önemli bilim insanlarının katkıları ile gelişmeye devam etmiştir.

Mekanik, kuvvetlerin etkisi altında bulunan cisimlerin hareket ve dengesini inceleyen fiziğin en önemli dallarından biridir. Mekaniğin temel amacı, mühendislik problemleri biçiminde karşımıza çıkan fiziksel olayları doğru yorumlayabilmek ve çözümler üretmektir. Mekanik Anabilim Dalı İnşaat mühendisliğinin tüm disiplinlerine esas olacak temel mühendislik bilgilerinin verilmesini sağlayan ana bilim dalıdır. Mekanik ve mukavemet ile ilgili temel mühendislik konuları, her türlü yapıda gerilme, yer ve şekil değiştirmelerin hesaplanması ve yapı elemanları boyutlandırma problemlerinin incelenmesi bu anabilim dalı kapsamındaki çalışmalardır.

Mekanik Anabilim Dalı'nda yürütülen çalışmalarda amaç; mevcut bilgiye ulaşmak, bu bilgiyi lisans ve lisansüstü düzeyde öğrencilere aktarmak, çeşitli uygulamalarda kullanmak ve evrensel bilgiye katkıda bulunmaktır.

Lisans düzeyinde:

Rijit cisimler mekaniği  alanında

Statik

•Dinamik

Şekil değiştirebilen cisimler mekaniği alanında

Mukavemet I,

Mukavemet II

dersleri Mekanik Anabilim Dalı tarafından verilen lisans dersleridir. Ayrıca anabilim dalı ile ilgili seçmeli dersler de anabilim dalında lisans düzeyinde okutulmaktadır.

Anabilim Dalında ayrıca anabilim dalı öğretim üyeleri danışmanlıklarında lisansüstü öğrencileriyle birlikte bilimsel çalışmalar ve projeler yapılmaktır.