Hidrolik anabilim dalı,inşaat mühendisliği disiplini içinde su kaynaklarının kontrolünü ve yönetimini ele alan bir inşaat mühendisliği alt dalıdır. Suyun akışı, depolanması, planlanması ve yönetimi hidrolik anabilim dalının ilgi konusudur. Hidrolik yapıların inşaat, projelendirme, işletme ve bakım gibi çeşitli aşamalarında hidrolik mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır ve tüm bu aşamalar için gerekli temel bilgiler;bölümümüz inşaat mühendisliği, hidrolik anabilim dalı içinde açılan lisans ve lisansüstü derslerin kapsamında sunulmaktadır.

Hidrolik anabilim dalı da kendi içinde uzmanlık alanlarına göre hidromekanik, su kaynakları, kıyı ve deniz mühendisliği olmak üzere farklı gruplara ayrılmaktadır. Hidrolik mühendisi adayı bir birey, ilgi ve becerileri doğrultusunda herhangi bir uzmanlık alanını tercih edebilmektedir.

Hidrolik mühendisi, su ve kanalizasyon gibi sıvıların özellikleri ve hareketi konusunda uzmanlaşmış bir inşaat mühendisidir. Hidrolik mühendisliği işleri arasında, barajlar, köprüler ve kanallar gibi yapıların tasarlanması veya denetlenmesinin yanı sıra doğa olaylarını anlamak ve bunlara karşın çözüm üretmek de yer almaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü teorik çalışmaların yanı sıra saha ve laboratuvar çalışmalarına da ihtiyaç duymaktadır.

Hidrolik Yapı Örnekleri;

Barajlar,

Su dağıtım şebekeleri,

Menfezler,

Depolama tankları,

Bağlamalar,

Açık Kanallar,

Boru Hatları, Bentler, Mahmuzlar, Dalgakıranlar, Limanlar, Rıhtımlar, İskeleler vb.

Hidrolik Mühendisinin görevleri;

Su temini ve drenaj sistemlerinde inceleme ve iyileştirmeleri içerebilecek çeşitli hidrolik projeler hakkında uzmanlık ve rehberlik sağlar.

Hidrolik tesislerle ilgili saha çalışmaları yapar; sorunları çözmek için stratejileri belirler, önerir ve test eder.

Altyapıyı sürdürmek ve iyileştirmek için gereken genişletme, yükseltme ve gerekli bakım çalışmalarını araştırır ve önerir.

Hidrolik sistemleri tasarlar ve test eder; beklenen aşınma, yıpranma ve bozulma da dahil olmak üzere yapı üzerindeki etkileri tahmin eder.

Su kontrol tesisleri için planlar oluşturmak üzere bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımını kullanır.

Pompalar, borular, kanallar ve türbinler dahil olmak üzere proje ve tesisler için gerekli olan uygun malzeme ve ekipmanı belirler.

Gerektiğinde başka görevleri de yerine getirir.

Hidrolik anabilim dalı öğretim kadrosunda bölümümüzde halihazırda 1 Profesör ve 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Akışkanlar Mekaniği, Hidrolik, Hidroloji ve Su Kaynakları Mühendisliği dersleri bölümümüzde lisans düzeyinde zorunlu ders olarak okutulmaktadır.

 

Geçerli Ders Planındaki Zorunlu Derslerimiz

Ders Kodu

Ders Adı

Teori

Uyg.

Lab.

AKTS

Kredi

Saat

CET-205

Akışkanlar Mekaniği

3

0

0

3

3

3

CET-204

Hidrolik

3

1

0

4

3,5

4

CET-305

Hidroloji

3

0

0

3

3

3

CET-312

Su Kaynakları Mühendisliği

3

0

0

3

3

3

 

Geçerli Ders Planındaki Seçmeli Derslerimiz

Ders Kodu

Ders Adı

Teori

Uyg.

Lab.

AKTS

Kredi

Saat

CET-342

Su Getirme ve Kanalizasyon

3

0

0

5

3

3

CET-356

Hidrolojide İstatistiksel Yöntemler

3

0

0

6

3

3

CET-433

 Su Kaynakları Projesi

2

2

0

6

3

4

CET-465

Sulama Drenaj

3

0

0

4

3

3

 
Birim Hidrograf Deneyinin yapılışını izlemek için tıklayınız.