Bilgisayar mühendisliği, problem ve eksiklikleri algılayabilme, analiz edebilme, en doğru çözüm yolunu saptayabilme ve bu çözümü bilişim teknolojilerinin sunduğu donanımsal ve yazılımsal olanakları kullanarak en uygun şekilde çözebilme becerileri üzerine kurulu bir disiplindir. Programın temel amacı toplumsal hayatın ve endüstrinin hemen her alanında kullanılan bilişim teknolojilerine hakim, bu teknolojileri kullanarak bir takım sorunları çözen, var olan çözümleri hızlandıran, kolaylaştıran ya da yeni teknolojiler geliştirerek bilişim dünyasına sunan bireyleri “Bilgisayar Mühendisi” olarak topluma kazandırmaktır.


Bilgisayar mühendisliği eğitimi; temel bilimler (matematik, fizik, istatistik vs.) dersleri, bilgisayar donanımı (temel elektrik-elektronik, sayısal elektronik ve tasarım, mikroişlemciler, bilgisayar mimarisi ve organizasyonu, bilgisayar ağları, mikrodenetleyiciler, gömülü sistemler vs.) dersleri, bilgisayar yazılımı (algoritmalar, çeşitli platformlar için programlama dilleri, yazılım mühendisliği, mobil programlama, oyun programlama, siber güvenlik, yapay zeka vs.) dersleri ve alan dışı (üniversite ortak seçmeli, İngilizce, almanca dil dersleri, girişimcilik, mühendislik ekonomisi vs.) dersleri ile bir çok seçmeli derslerden oluşan bir müfredata sahiptir. 


Derslerin bazılarında doğrudan laboratuvar uygulamaları bulunmaktadır. Ancak tüm dersler müfredatına uygun biçimde ödev, rapor, sunum, proje veya uygulama gibi değerlendirme araçları ile uygulamalı eğitim biçiminde yürütülür.


Dersler öğrencilere alan içi, alan dışı, zorunlu ve seçimlik olarak sunulur.

Müfredat detayları için AKTS bilgi paketini inceleyebilirsiniz.

https://obs.isparta.edu.tr/Public/EctsShowProgramDetails.aspx?BolumNo=2721&BirimNo=27

Yazlım Mühendisliği müfredat olarak tamamen yazılım teknolojileri ile çözümü olan problemlerin analiz yöntemlerine odaklanır. Bilgisayar Mühendisliği müfredatındaki zorunlu donanım alan dersleri Yazılım Mühendisliğinde genelde seçimlik ders olarak bulunur. Bu dersler yerine bilgisayar yazılımı derslerinin çeşitliği fazla olabilir.

Bilgisayar Mühendislerinin iş alanları oldukça geniştir. Günümüzde bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin kullanım alanlarını sınırlamak mümkün değildir. Bu bilgisayar sistemlerinin etkin üretilmesi, test edilmesi ve kullanılması için birçok alanda bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Bilgisayar Mühendisleri, bilgisayar destekli çözümlerin geliştirildiği ve uyarlandığı yazılım, donanım ve danışmanlık şirketleridir. Bu şirketlerde bilgisayar mühendisleri, çeşitli üretim süreçleri ve yöntemleri ile organize bir takım içerisinde yazılım ve donanım çözümlerinin geliştirilmesi, test edilmesi, desteklenmesi, pazarlanması ve bu süreçlerin yönetilmesi üzerine çalışabilirler. Endüstri 4.0 ve geleneksel sistemlerin dijitalleştirilmesi süreçlerinde ve yapay zekalı sistem tasarımlarında aktif rol alabilirler.

 

Bilgisayar Mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin kullanıldığı çeşitli kuruluşlarda da çalışabilirler. Eğitim, endüstri, ticaret, finans, hizmet, danışmanlık, kamu gibi çeşitli alanlardaki kurum ve kuruluşlarda bilgisayar mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin geliştirilmesi, etkin kullanılması, ihtiyaçlara uyarlanması ve yönetilmesi üzerine, farklı disiplinlerden oluşan takımlar içinde çalışabilirler.

 

Popüler kültür ve eğlence dünyasında bilgisayar destekli sistemlerin aktif olarak kullanılıyor olması, bilgisayar mühendisleri için renkli kariyer olanakları sunmaktadır. Bilgisayar oyunları, web tabanlı uygulamalar ve mobil uygulamaların geliştirilmesinde bilgisayar mühendisleri aktif olarak rol almaktadır. Bu tür ürünlerin geliştirildiği ünlü sosyal medya ve oyun geliştirme şirketlerinde çalışabilmenin yanı sıra, bilgisayar mühendisleri düşük bir maliyet ile bu konularda kendi girişimlerini de başlatabilmektedirler.

 

Bilgisayar Mühendisleri; iş analisti, sistem analisti, yazılım tasarım uzmanı, yazılım modelleme uzmanı, yazılım mimarı, proje yöneticisi, yazılım kalite uzmanı- test mühendisi, test yöneticisi, veri yöneticisi, veri analisti, veri modelleme uzmanı, veri madencisi, veri tabanı yöneticisi, veri tabanı mimarı, bilişim güvenliği uzmanı, ağ ve internet güvenlik uzmanı, güvenlik danışmanı, bilgi güvenliği analisti, adli bilişim uzmanı, sızma test uzmanı, ağ analisti ve tasarımcısı, ağ yöneticisi, ağ mühendisi, ağ destek uzmanı, içerik yöneticisi, web tasarımcısı, web geliştiricisi, 2D/3D grafik uzmanı, multimedya tasarımcısı, eğitim tasarımcısı, Bilgisayar Mühendisliği ve birçok disiplinler arası Ar-Ge projelerinde araştırmacı, Yapay Zekalı sistemlerin geliştirilmesinde mühendis veya girişimci olarak da çalışabilirler.

Ülkemizde mühendislik eğitimi yakın zaman kadar sadece mühendislik fakültelerinde veriliyordu. Ancak, YÖKATLAS’ı incelerseniz mühendislik programlarının günümüzde farklı isimlerdeki fakülteler içerisinde yapılandırıldığını görebilirsiniz.

Teknoloji Fakülteleri de Mühendislik Fakültelerinde olduğu gibi mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan 2009 yılında kurulan yüksek öğretim kurumlarıdır.

Teknoloji Fakülteleri teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime ağırlık veren, mezun olduğunda işi hem teorik hem pratik olarak iyi bilen mühendisler vermeyi amaçlar.

Bu amaçla;

Birincisi; Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Fakültelerinden farklı olarak 8 dönemlik eğitim sistemi değil, 7+1 uygulamalı eğitim sistemi yürütülür.

Teknoloji Fakültelerinde laboratuvar odaklı derslerin yoğunluğu Mühendislik Fakültelerine göre fazladır.

İkincisi; Teknoloji Fakültelerinin mühendislik programlarının çoğunda MTOK (Mesleki Teknik Orta Öğretim Kurumları) kontenjanı bulunur.

7+1 eğitim modeli, öğrencilerin mezuniyet şartını sağlayabilmeleri için devam etmeleri gereken 8 yarıyılın, 7'sini okulda teorik + laboratuvar derslerini alarak, 1 dönemini ise işletmelerde "İşletmede Mesleki Eğitim" dersi adı altında tam zamanlı çalışarak tamamlamalarıdır. Öğrenciler 7 dönem almış oldukları teorik + laboratuvar eğitimlerini işletmelerde pratik olarak geliştirme fırsatı bulurlar.

MTOK (Mesleki Teknik Orta Öğretim Kurumları) ülkemizdeki daha yaygın bilinen adıyla Endüstri Meslek Ve Teknik Liseleridir.  Ülkemizde yüksek öğretim kurumlarından sadece Teknoloji Fakülteleri genel kontenjandan ayrı olarak MTOK mezunlarına %30 MTOK kontenjanı ayırır. Bu özelliğin amacı, MTOK mezunlarının akademik başarısı yüksek olanlarının alanında mühendislik eğitimi almalarını sağlayarak, ülkemiz Mesleki ve Teknik eğitimine bir destektir.

MTOK kontenjanına ÖSYM Tercih Kılavuzundaki program kodlarını tercih ederek sadece MTOK mezunları başvurabilir. Başvuruda bulunan, YKS baraj puanını geçen MTOK mezunları YKS puanlarına göre kendi aralarında sıralanarak bu kontenjana yerleştirilirler.

Bu kontenjan bazılarının yanlış bildiği, sandığı gibi ek puanlı veya sınavsız bir sistem değildir!

Bölümümüzde yıldan yıla değişiklik gösterse de 9-15 MTOK kontenjanı bulunmaktadır.

Bilgisayar mühendisliği bölümünde 2.sınıfın sonunda ve 3.sınıfın sonunda zorunlu staj yapılmaktadır. ilk staj 20 gün,ikinci staj 20 gün olacak şekilde toplam 40 gün staj yapma zorunluluğu vardır.

Bilgisayar Mühendisliği bölümümüzü tercih ederek yerleşen öğrenciler kayıt sırasında isterlerse ISUBÜ Yabancı Diller Yüksekokulunun isteğe bağlı İngilizce dil hazırlık sınıfına kayıt yaptırabilirler.

İsteğe bağlı İngilizce dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler ilk yıl Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce dil hazırlık eğitimi alırlar. Gelecek sene bilgisayar mühendisli 1.sınıftan eğitimlerine devam ederler. Hazırlık eğitiminde başarısız olan öğrenciler için sınıfta kalma veya tekrar hazırlık alma zorunluğu yoktur, doğrudan 1.sınıftan eğitimlerine devam ederler.

İsteğe bağlı İngilizce dil hazırlık sınıfı hakkında detaylı bilgiyi için YDYO sayfasını ziyaret ediniz.

https://ydyo.isparta.edu.tr/

Hayır, doğru değildir. Her iki fakültenin mühendislik programları, diplomaları ve unvanları eşdeğerdir.

Bu bilgi, 2009 yılında YÖK Teknoloji Fakültelerini kurduğunda fakülte ismi, 7+1 eğitim modeli ve MTOK kontenjanı özelliklerinin ülkemizde ilk defa uygulanmasından kaynaklanan olumsuz bir algının sonucudur.

Bu algıyı ortadan kaldırmak için, Teknoloji Fakültelerinden mezun olan mühendislerin unvanları ile mühendislik fakültelerinden mezun olan mühendislerin unvanlarının eşdeğer olduğuna ilişkin YÖK resmi yazı yayınlamıştır.



Çift Anadal ve Yandal programlarından, yönergelerinde belirtilen şartları sağlamanız durumunda faydalanabilirsiniz.

Çift Anadal Programı: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin üniversitedeki iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır (Detaylı Bilgi için Bkz: ISUBÜ Çift Anadal Programı Yönergesi).

https://oidb.isparta.edu.tr/assets/uploads/sites/73/files/cift-anadal-yonergesi.pdf


Yandal Programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır (Detaylı Bilgi için Bkz: ISUBÜ Yandal Programı Yönergesi).

https://oidb.isparta.edu.tr/assets/uploads/sites/73/files/yandal-yonergesi.pdf

 

Yukarıda belirtilen durum haricinde Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okurken tekrar sınava girip başka bir örgün bölümü kazanıp kayıt yaptıramazsınız. YÖK tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde alınmış olan kararla; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköğretim programına kayıt yaptırılamayacağı belirtilmiştir. Ancak örgün eğitim ile beraber açıköğretim ile uzaktan öğretim programlarına kayıt yaptırılabilir. 

En çok bilinen öğrenci değişim programları Erasmus+, Mevlana ve Farabi'dir.

Erasmus+; Avrupa ülkeleri arası değişim programıdır, Mevlana; ülkemiz ve tüm dünya ülkeleri arasındaki değişim programıdır, Farabi ise; yurtiçi üniversiteler arası değişim programıdır.

 

Üniversitemizin Erasmus+, Mevlana ve Farabi programlarına ilişkin kapsamlı bilgi için aşağıda verilen linkleri inceleyebilirsiniz.

 

ISUBÜ Erasmus+ Kurum Koordinatörlüğü sayfasını ziyaret ediniz.

https://erasmus.isparta.edu.tr/

 

ISUBÜ Mevlana Ofis Koordinatörlüğü sayfasını ziyaret ediniz.

https://mevlana.isparta.edu.tr/

 

ISUBÜ Farabi Kurum Koordinatörlüğü sayfasını ziyaret ediniz.

https://farabi.isparta.edu.tr/



Üniversite Adı

Bölüm Adı

Puan
Türü

Kont.

Yer.

Sıralama

Taban
Puanı

ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji Fakültesi
(ISPARTA) (Devlet)

Bilgisayar Mühendisliği

SAY

60+2+0+0+0
48+2
48+2
32+1

62
50
50
33

93.384 (2023)
110.819 (2022)
149.111 (2021)
182.000 (2020)

414,62252
395,86953
308,21283
334,92015

ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji Fakültesi
(ISPARTA) (Devlet)

Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.)
(M.T.O.K.)

SAY

14+1+0+0+0
12+1
12+1
8+1

15
13
13
9

224.377 (2023)
239.004 (2022)
296.164 (2021)
280.000 (2020)

333,88637
319,81234
248,90437
290,18198

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi aday portalını ziyaret edebilirsiniz.

https://aday.isparta.edu.tr/

 

Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü aday portalını ziyaret edebilirsiniz.

https://aday.isparta.edu.tr/tr/bolumDetay/2721/bilgisayar-m%C3%BChendisli%C4%9Fi-7-d%C3%B6nem-okulda-1-d%C3%B6nem-i%C5%9Fletmede-e%C4%9Fitim-%C4%B0ste%C4%9Fe-ba%C4%9Fl%C4%B1

   

İncelemek İsteyebileceğiniz Bazı Sayfalara Buradan Ulaşabilirsiniz.


Aşağıdaki linklerde bulunan üniversitemizin alt birim sayfalarındaki sık sorulan soruları inceleyebilirsiniz. 


Sınavlar, kayıt dondurma, özel öğrencilik, azami öğrenim süresi vb. konularla ilgili;

https://isparta.edu.tr/ogrencibilgilendirmerehberi

Lisansüstü ek süre, kayıt silme, tez savunma sınavı vb. konularla ilgili; 

https://lisansustu.isparta.edu.tr/tr/sss

Program kurulumları, bilgisayar virüslerinden korunma vb. konularla ilgili; 

https://bidb.isparta.edu.tr/tr/sss

Kısmi zamanlı öğrencilik, yemek bursu, öğrenci toplulukları vb. konularla ilgili; 

https://sksdb.isparta.edu.tr/tr/sss

İngilizce Hazırlık, TOEFL, SAT vb. konularla ilgili;

https://ydyo.isparta.edu.tr/tr/sss

İş Akış Şemaları ile ilgili;

https://oidb.isparta.edu.tr/tr/is-akis-semalari/is-akis-semalari-11914s.html